POPISIVAČU PLATA OKO 60.000 DINARA: Završen Javni poziv za učestvovanje u novom prebrojavanju tokom oktobra

A. VOJINOVIĆ

09. 08. 2022. u 16:00

POSLE više od deset godina, građani prestonice, ali i čitave Srbije, ovog oktobra učestvovaće u novom popisu stanovništa.

ПОПИСИВАЧУ ПЛАТА ОКО 60.000 ДИНАРА: Завршен Јавни позив за учествовање у новом пребројавању током октобра

Obuka kandidata počeće 29. avgusta, Foto Tanjug

Prijava kandidata za buduće popisivače zvanično je završena u petak. Iako je obuka instruktora u pojedinim gradskim opština završena, budući popisivači u "opštinske klupe", gde će dobiti sve instrukcije za budući rad, sešće krajem avgusta. Da prebroje stanovnike, domaćinstva i stanove i zarade koji dinar priliku će imati studenti, nezaposleni, penzioneri, pa i zaposleni. U zavisnosti od obavljenog posla, odnosno, koliko pragova budu prešli, popisivači će u proseku moći da zarade oko 60.000 dinara, a oni najvredniji i više od toga.

Kako su za "Novosti" rekli u GO Čukarica, kandidati koji su se prijavili za javni poziv morali su da ispune uslove koje je precizirao Republički zavod za statistiku, a to su, osim kopije lične karte i diplome škole koju su završili, uverenje o nekažnjavanju, da se protiv njih ne vodi krivični postupak, da nije pokrenuta istraga i potvrda o ravnopravnom statusu.

Foto A. Stevanović

Pored ove dokumentacije bilo je neophodno i da kandidati prođu test poznavanja rada na računaru - navode u Opštini Čukarica za naš list.

- Na javni poziv mogle su da se prijave sve kategorije stanovništva, starije od 18 godina. Prijava nezaposlenih i studenata u samom startu je nosila i najveći broj bodova.

Prema podacima iz Opštine Čukarica, na javni poziv za popisivače pristigle su 934 prijave, dok će za popis na teritoriji ove lokalne samouprave biti zaduženo 353, a zajedno sa rezervom - ukupno 424.

Obuka kandidata počeće 29. avgusta i trajaće do 16. septembra - kažu u GO Čukarica. - Reč je o petodnevnim obukama, a imaćemo ukupno tri termina, za koje će biti zaduženo ukupno 56 instruktora u saradnji sa opštinskim koordinatorima.

U Gradskoj opštini Zvezdara za obavljanje poslova na popisu stanovništa ove jeseni prijavilo se 730 kandidata, od kojih će, kako ističu, nakon testiranja i podnošenja potrebne dokumentacije, na obuku biti pozvano 403. I u ovoj opštini i stariji i mlađi bili su zainteresovani za obavljanje ovog posla.

Za instruktore su se prijavila 124 kandidata, od kojih je pozvano 47 - ističu u ovoj opštini.

- Obuka za instruktore je okončana 5. avgusta, dok za popisivače počinje od 29. avgusta.

Zarada instruktora i popisivača je uslovljena brojem popisnih krugova i brojem popunjenih popisnih obrazaca.

Na Starom gradu prijavilo se 218 kandidata, od kojih će 94 biti angažovano na popisu.

- Prijave su bile moguće na sajtu RZS gde je kompjuter bodovao kandidate - kažu za "Novosti" u ovoj opštini.

- Najviše poena dodeljivano je kandidatima sa najvišom stručnom spremom, a od radnog statusa prednost su imali nezaposleni. Uzimalo se u obzir i ako su prijavljeni imali iskustva u statističkim istraživanjima Zavoda ili prethodnom popisu stanovništva.

KO SE NE POPIŠE - KAZNA

POPIS stanovništva, domaćinstava i stanova je najvažniji izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu i stambenom fondu jedne države i samim tim predstavlja okosnicu nacionalne statistike, navodi se na zvaničnom sajtu Republičkog zavoda za statistiku:

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova, državljani Republike Srbije sa prebivalištem/boravištem u Srbiji u obavezi su da učestvuju u popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore. Svako odbijanje, kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka, za sobom povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu.

PRVI 1834, POSLEDNjI 2011. GODINE

PREMA podacima Zavoda, prvi popis stanovništva u našoj zemlji sproveden je u Kneževini Srbiji 1834. godine, a poslednji, pre 11 godina - 2011. godine u Republici Srbiji. U prvom zabeleženom krugu popisivanja u Kneževini Srbiji bilo je 678.192 stanovnika, dok je na prethodnom popisu, 2011, Srbija brojala ukupno 7.186.862 stanovnika bez KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a