TAJVAN U „ČVRSTOM AMERIČKOM ZAGRLJAJU“? Analitičar Danilo Koprivica o dešavanjima u vezi sa „zemljom kratke istorije“

V. N.

23. 08. 2022. u 11:53

NAVODEĆI brojna imena koja se vezuju za „zemlju kratke istorije", Danilo Koprivica u sedamdeset drugoj sesiji serijala „Dosije" upućuje i na najnoviju sintagmu koju su za Tajvan skovali svetski mediji, prepoznajući ga kao „dalekoistočnu Ukrajinu".

ТАЈВАН У „ЧВРСТОМ АМЕРИЧКОМ ЗАГРЉАЈУ“? Аналитичар Данило Копривица о дешавањима у вези са „земљом кратке историје“

Foto: KCNS

On navodi da između dešavanja oko Tajvana i Ukrajine ima očiglednih sličnosti, ali i velikih razlika i da je tačno da Tajvanci veruju kako su svoju bezbednost i sigurnost pronašli u „čvrstom američkom zagrljaju". Tim povodom, Koprivica postavlja pitanje – ne da li će Tajvan postati sastavni deo Narodne Republike Kine, već da li do toga, zajedno sa totalnim krahom zapadne vojne premoći, mora doći?

Gledaoci nove Zelene debate u prilici su da se ovim putem upoznaju sa neverovatnom tajvanskom ekonomijom, neobičnom klimom, ali interesantnom istorijskom pričom – od Portugalaca do Kineza, od Čan Kaj Šeka do Nensi Pelosi. Iza faraonske biste tajvanskog diktatora stoji natpis „Demokratija, nauka, jednakost" koji će tek godinama nakon njegove smrti dostići realizaciju – više od dvadeset posto budžeta izdvaja se za prosvetu i kulturu.

Osim aktuelnosti predstavljenih intrigantnim naslovima – „Šta zapravo Amerika hoće?" i „Šta zapravo NR Kina nikako neće?", Koprivica daje sliku jednog društva, upućujući na običaje i društvene prilike, ali i na prethodne tribine kako bi se položaj Tajvana i njegovi odnosi sa Kinom postavili u širi kontekst.

U redovnoj rubrici „Lepe žene prolaze kroz rad" Koprivica pravi svojevrsni pokus – gledaoci nisu u prilici da vide fotografije lepih i poznatih žena (osim one kojom se postavlja trik-pitanje da li su lepše Tajvanke ili Kineskinje), već da nauče nešto o položaju tajvanskih žena kroz priču o „lotosovom stopalu", običaju namerne deformacije stopala kako njegova dužina ne bi prelazila sedam centimetara, što je dugo smatrano glavnim preduslovom za dobar brak, odnosno, nalaženje dobre prilike za udaju.

Predavanje Danila Koprivice „Dosije TAJVANˮ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna