ŽENE SREDNJEG VEKA BILE SU I VLADARKE Dr Boris Stojkovski: "žensko pitanje" kroz istoriju često jednostrano tumačeno (VIDEO)

V. N.

22. 08. 2022. u 21:16

CIKLUS predavanja o ženama u srednjem veku pripada korpusu tema koje su „previše eksploatisane s premalo pravih argumenata", budući da je položaj žene često jednostrano shvaćen.Ova tema je, kako dr Boris Stojkovski navodi, dosta prisutna u modernim proučavanjima u svim disciplinama, a cilj uvodne i tribina koje slede jeste da na što jednostavniji način, a ipak detaljno osvetle sliku žene u srednjem veku.

ЖЕНЕ СРЕДЊЕГ ВЕКА БИЛЕ СУ И ВЛАДАРКЕ Др Борис Стојковски: женско питање кроз историју често једнострано тумачено (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Osnovni principi proučavanja zasnivaju se na predstavljanju teritorijalnih, odnosno, civilizacijskih krugova, kao i hronološkom aspektu koji dokazuje da su društva uvek bila dinamična i da su se brojne promene reflektovale na položaj žene. Dr Stojkovski ističe da moramo razumeti period o kom je reč iz pozicije čoveka tog vremena i da su, iako o muškarcima postoji veći korpus podataka, i žene prisutne kroz velike i značajne ličnosti.

Uprkos nevelikom broju izvora koji o njima govore, žene su imale ogroman doprinos u kulturi, nauci i društvu. Ciklus će obuhvatiti žene vladarke koje su postajale značajne kroz dinastičke brakove, žene u crkvi koje su i pored segregacije ostavile veliki trag na religiju, značajne žene koje su iskakale iz stroge feudalne hijerarhije.

Dr Stojkovski napominje da se moramo odmaknuti od pogubnih isključivosti kakve su moderne džender ideologije ali i tradicionalni pristup, kako bi smo na pravi način razumeli ovu interesantnu i kompleksnu temu.

Predavanje dr Borisa Stojkovskog  „Žene u srednjem veku: uvodna razmatranjaˮ  može se  pogledati na Jutjub kanalu Kulturog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna