U HELJDINOJ KAŠI BILO I BUNIKE? Nalazi posle trovanja troje Nišlija

J. ĆOSIN

19. 08. 2022. u 08:08

DEČAK (3), devojčica (6) i njihov otac koji su primljeni u niški Univerzitetski klinički centar sa simptomima toksikacije, otrovali su se atropinom, pokazale su toksikološke analize njihove krvi i urina obavljene u niškom Zavodu za sudsku medicinu.

У ХЕЉДИНОЈ КАШИ БИЛО И БУНИКЕ? Налази после тровања троје Нишлија

Foto D. Miljković

Sve troje su otpušteni kući jer se njihovo zdravstveno stanje stabilizovalo. Veruje se da su se otrovali kašom od heljdinog brašna koju su jeli neposredno pre nego što su im se ispoljili simptomi trovanja, a kako se sumnja, u njemu je bilo bunike.

- Otac je primljen na Kliniku za endokrinologiju u Odeljenje za toksikologiju, dok su deca sa lakšom kliničkom slikom bila na Dečjoj klinici. Svi oni su stabilizovani i otpušteni kući - kažu iz UKC u Nišu.

Načelnik odeljenja za toksikološku dijagnostiku u niškom Institutu za sudsku medicinu dr Biljana Milosavljević, objašnjava da su takva trovanja retka, ali da mogu da budu masovna:

- Atropin se može naći u žitaricama koje se kupuju u prodavnicama zdrave hrane zbog prisustva bunike, ali smo imali slučajeva i trovanja rakijama iz domaće radinosti.

Dešava se da oni koji vole "travarice" umesto kleke u flašu ubace atropinsku biljku.

Imali smo ranije i slučaj sa atropinom i u niškom pivu, pa ženu koja je atropinske kapi stavljala u kafu svojim direktorima...

Dr Biljana Milosavljević, Foto J. Ćosin

Porodica Nišlije koji je imao trovanje nije želela da razgovara sa novinarima i otkrije koje namirnice su jeli pre nego što su dobili simptome trovanja, kao ni gde su ih kupili, samo su kratko prokomentarisali da je sva hrana poslata na toksikološku analazu.

Prema nezvaničnim informacijama, heljdino brašno za koje se sumnja da je bilo zagađeno bunikom, kupili su u jednoj niškoj radnji zdrave hrane. U rasvetljavanje ovog slučaja uključile su se inspekcijske službe i policija. Po okončanju njihovog rada biće poznato da li postoji osnov za nečije krivično gonjenje.

VAŽNO JE PREPOZNATI SIMPTOME

DOKTORKA Biljana Milosavljević naglašava da je za adekvatno lečenje trovanja atropinom najvažnije blagovremeno prepoznavanje simptoma:

- Prvi su proširene zenice, suvoća usta, tahikardija, nikotinski muskarinski efekat, crvenilo lica... Ako je uneta veća doza otrova moguće su halucinacije. Te simptome lekari vrlo brzo prepoznaju, a uz adekvatnu terapiju za tri-četiri dana dolazi do potpunog oporavka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a