PREMINUO GENERAL MAJOR BRANKO BILBIJA: Komandant Vazduhoplovnog opitnog centra u Batajnici

Novosti online

14. 08. 2022. u 11:10

POSLE kraće bolesti u Beogradu je 13. avgusta 2022. godine preminuo general - major u penziji – opitni pilot Branko Bilbija.

ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ МАЈОР БРАНКО БИЛБИЈА: Командант Ваздухопловног опитног центра у Батајници

Foto: Novosti

General Bilbija je rođen u Sanskom Mostu 1947. godine. U profesionalnoj karijeri obavljao je dužnosti pilota na aerodromu Petrovac kod Skoplja u 98. avijacijskoj brigadi, zatim komandira avijacijskog odeljenja i zamenika komandanta 125. eskadrile u  117. lovačko - avijacijskom puku na aerodrom Željava kod Bihaća, opitnog pilota i komandanta Vazduhoplovnog opitnog centra, načelnika Odelenja za vazduhoplovnu podršku u komandi RV i PVO, zatim pomoćnika komandanta RV i PVO za letačku obuku i inspekcijske poslove, direktora Savezne uprave za kontrolu letenja.

Od oktobra 1991. godine učestvovao je u borbenim dejstvima na prostorima SFRJ i u aprilu 1992. godine primio dužnost prvog komandanta 5. Operativne avio grupe sa komandnim mestom na aerodromu Željava a kasnija u Banja Luci, koja je bila začetak RV i PVO Vojske Republike Srpske.

Leteo je na više od 35 tipova i podtipova aviona.

Prvi je u SFRJ izveo komandovani kovit na Orlu i leteo nadzvučno na Orlu dvosedu.

Radi izbora novog lovačkog aviona za RV i PVO SFRJ i učešća u programu NA (Nadzvučni Avion) sa Republikom Francuskom, 1985. i 1986. godine, kao opitni pilot, leteo je na avionu Miraž 2000 u Opitnom centru Istr u Francuskoj, u cilju procene aviona i odabira za naše RV i PVO. Po istom zadatku  boravio je u AFB Edvards Kalifornija Mohavi pustinja - SAD, zatim Singer Link Majls Brajton - Velika Britanija i aerodromu Omdurman Kartum - Sudan.

U decembru 1985. godine, kao prvi pilot van SSSR, leteo  je na avionu MiG-29 u opitnom centru SSSR na aerodromu Kubinka pored Moskve, a u cilju evaluacije istog za potrebe našeg RV i PVO.  

Za uspehe u radu, ispitivanju, rukovođenju i komandovanju vanredno unapređen u čin pukovnika 1988. godine.

U čin general – majora unapređen 1997. godine.

Učestvovao u odbrani zemlje od agresije NATO.

Više puta u toku aktivne vojne službe  pohvaljivan, nagrađivan i odlikovan.

Na zahtev i po spisku NATO penzionisan 2001. godine.

                                                                                                                    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)