PREMINUO GENERAL MAJOR BRANKO BILBIJA: Komandant Vazduhoplovnog opitnog centra u Batajnici

Novosti online

14. 08. 2022. u 11:10

POSLE kraće bolesti u Beogradu je 13. avgusta 2022. godine preminuo general - major u penziji – opitni pilot Branko Bilbija.

ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ МАЈОР БРАНКО БИЛБИЈА: Командант Ваздухопловног опитног центра у Батајници

Foto: Novosti

General Bilbija je rođen u Sanskom Mostu 1947. godine. U profesionalnoj karijeri obavljao je dužnosti pilota na aerodromu Petrovac kod Skoplja u 98. avijacijskoj brigadi, zatim komandira avijacijskog odeljenja i zamenika komandanta 125. eskadrile u  117. lovačko - avijacijskom puku na aerodrom Željava kod Bihaća, opitnog pilota i komandanta Vazduhoplovnog opitnog centra, načelnika Odelenja za vazduhoplovnu podršku u komandi RV i PVO, zatim pomoćnika komandanta RV i PVO za letačku obuku i inspekcijske poslove, direktora Savezne uprave za kontrolu letenja.

Od oktobra 1991. godine učestvovao je u borbenim dejstvima na prostorima SFRJ i u aprilu 1992. godine primio dužnost prvog komandanta 5. Operativne avio grupe sa komandnim mestom na aerodromu Željava a kasnija u Banja Luci, koja je bila začetak RV i PVO Vojske Republike Srpske.

Leteo je na više od 35 tipova i podtipova aviona.

Prvi je u SFRJ izveo komandovani kovit na Orlu i leteo nadzvučno na Orlu dvosedu.

Radi izbora novog lovačkog aviona za RV i PVO SFRJ i učešća u programu NA (Nadzvučni Avion) sa Republikom Francuskom, 1985. i 1986. godine, kao opitni pilot, leteo je na avionu Miraž 2000 u Opitnom centru Istr u Francuskoj, u cilju procene aviona i odabira za naše RV i PVO. Po istom zadatku  boravio je u AFB Edvards Kalifornija Mohavi pustinja - SAD, zatim Singer Link Majls Brajton - Velika Britanija i aerodromu Omdurman Kartum - Sudan.

U decembru 1985. godine, kao prvi pilot van SSSR, leteo  je na avionu MiG-29 u opitnom centru SSSR na aerodromu Kubinka pored Moskve, a u cilju evaluacije istog za potrebe našeg RV i PVO.  

Za uspehe u radu, ispitivanju, rukovođenju i komandovanju vanredno unapređen u čin pukovnika 1988. godine.

U čin general – majora unapređen 1997. godine.

Učestvovao u odbrani zemlje od agresije NATO.

Više puta u toku aktivne vojne službe  pohvaljivan, nagrađivan i odlikovan.

Na zahtev i po spisku NATO penzionisan 2001. godine.

                                                                                                                    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti