DRUŽENJA SA PRIJATELJIMA ZAMENILI MALIM EKRANOM: Za pripadnike starije populacije televizija često predstavlja svakodnevni beg od stvarnosti

M. Jakovljević

11. 08. 2022. u 11:30

PENZIONERI neretko višak slobodnog vremena provode gledajući neki televizijski program. Razlog može biti usamljenost, dosada ili znatiželja.

ДРУЖЕЊА СА ПРИЈАТЕЉИМА ЗАМЕНИЛИ МАЛИМ ЕКРАНОМ: За припаднике старије популације телевизија често представља свакодневни бег од стварности

Foto Shutterstock

Mnogim starijim osobama je televizija ujedno i jedini gost i sagovornik. Sa druge strane, postoji posebna "moskovska moda" među starijima, čije pristalice izbegavaju svaki TV kanal.

Stručnjak za kulturu i medije Ljiljana Manić naglašava da starija populacija pripada najraznovrsnijoj grupi ljudi kada je u pitanju praćenje medijskih sadržaja.

- Mnogi od njih su medijski pismeni i pažljivo biraju koje će TV kanale pratiti - kaže Manićeva.

Neka istraživanja pokazuju da stariji od 65 godina, koji čine veliki deo populacije, zaista provode dosta vremena ispred "TV kutije", prosečno čak devet sati i jedanaest minuta. Program koji gledaju ima uticaj na njihovo mentalno zdravlje, a čest nasilan sadržaj neretko ima negativan efekat na bake i deke.

- Pošto pre podne idem na pijacu, televiziju gledam samo po podne, kada sednem da odmorim noge. Najčešće pratim turske serije, muzičke emisije i rijaliti program.

Uživam u tome i tako se opuštam - kaže Jelica Petrović.

Zanimljivo je da na globalnom nivou, od početka krize izazvane koronom, građani gledaju televizijske programe dva sata duže nego ranije.

- Najviše volim da gledam rijaliti program, u stanju sam da sate provedem ispred televizora samo kako bih ispratila sva dešavanja, živim sama i ovo mi predstavlja na neki način "društvo" - kaže 70-godišnja Mileva Nikolić.

Lekari i naučnici smatraju da je provođenje bezbroj sati ispred televizora zaista štetno, ne samo zbog vida, već postoji mogućnost da se javi i demencija jer se mozak "ne vežba", kao što bi to radio prilikom društvenog života.

- Ne uključujem toliko često TV, ali najviše volim sa prijateljicama da gledam "Slagalicu", nekada čak napravimo i malo takmičenje koja će prva da stigne do odgovora - ističe kroz smeh Radmila Pejović.

Ponekad se dešava da zbog manjka razgovora sa prijateljima, penzioneri ne razlikuju stvaran svet od virtuelnog, kao ni istinite vesti od lažnih. Budući da gotovo i ne koriste društvene mreže, televizija i novine predstavljaju jedini vid izvora informacija. Pretpostavlja se da tolika "konzumacija" TV programa predstavlja neku vrstu bega od realnosti i usamljenosti.

- Najviše gledam serije, ali volim da pogledam i neki informativni sadržaj, jer me sluh i vid i dalje dobro služe. Pre penzije sam bio lekar pa često gledam emisije gde gostuju mlađe kolege - naveo je 65-godišnji Dragoljub Peković.

Doktori apeluju na pripadnike trećeg doba da vreme provedeno ispred televizije zamene nekim drugim aktivnostima, poput šetnje u prirodi, druženje sa ostalim penzionerima ili pronalaskom nekih novih stvari u kojima će uživati.

Na dosta sati pred malim ekranom utiče i količina slobodnog vremena koje pripadnici trećeg doba imaju, kao i životne okolnosti koje im omogućavaju te navike. Treba uzeti u obzir i da je Srbija inače među zemljama u kojima se provodi dosta vremena ispred ekrana.

- Među najgledanijim sadržajima su programi domaće produkcije, većinom emitovani na Javnom servisu, kao što je kviz "Slagalica", domaći filmski i serijski program, te glavni informativni program, Dnevnik na javnom servisu od 19.30 sati. Kviz "Slagalica" svakodnevno prati više od trećine starijih od 65, a tu su i slični sadržaji na drugim televizijama - kažu u jednoj beogradskoj marketinškoj agenciji.

ŽIVOT ISPRED TELEVIZORA

NAUČNIM radovima je dokazano da je sadržaj koji gledaju često "zarazan", pa provode sate ispred televizora, potpuno gubeći pojam o vremenu. Dešava se da ne izlaze iz kuće po par dana kako ne bi propustili nešto što se emituje baš tog dana.

Više vremena provode ispred televizora nego sa prijateljima i samim tim postaju asocijalni, anksiozni i depresivni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu