POSKUPELI I ZAHTEVI PENZIONERA: Poslanici i Vlada u Crnoj Gori dogovorili da se minimalna penzija poveća dva puta

I. D. STOJADINOVIĆ

30. 07. 2022. u 08:08

DOGOVOR da se minimalna penzija poveća na 270 evra postignut je kompromisom poslanika i Vlade da se povišica da iz dva puta - prvo u septembru, a potom u januaru naredne godine.

ПОСКУПЕЛИ И ЗАХТЕВИ ПЕНЗИОНЕРА: Посланици и Влада у Црној Гори договорили да се минимална пензија повећа два пута

Foto N. Skenderija

Penzionerima je ovaj iznos daleko od dovoljnog za pristojan život, a u susret novom protestu koji su najavili promenili su i zahteve. Umesto prethodno zahtevanih 350 evra, sada će tražiti da minimalna penzija bude 450 evra.

Socijaldemokrate su predložile da se kroz izmene Zakona o PIO uveća minimalna penzija, te da ona bude na oko 60 odsto minimalne zarade, kako je i bilo pre povećanja zarada kroz program "Evropa sad". Iako su svi poslanici saglasni da je 147 evra, koliko trenutno iznosi najmanja penzija daleko od sume sa kojom se može preživeti mesec, zbog održivosti javnih finansija, dogovorili su da se povećanje odradi fazno. Dogovoren je kompromis da se povećanje sprovede iz dva puta, u septembru ove i januaru naredne godine, te bi nakon toga a granica minimalne penzije iznosila 60 odsto minimalne zarade, odnosno 270 evra.

Iako se zna da bi rast primanja uticao na oko 40.000 penzionera, ni predlagač ni Ministarstvo finansija nisu saopštili koliko bi to koštalo budžet, dok je nezvanična računica da bi to iznosilo milion i po do dva miliona evra.

Momo Joksimović, Foto PR centar

Ipak, i 270 evra daleko je od dovoljnog za egzistenciju, ocenio je predsednik Partije penzionera, invalida i restitucije Momo Joksimović. Kako je kazao za "Novosti", u trenutnim okolnostima ni sa 350 evra, koliko su prethodno zahtevali, ne može se obezbediti pristojan život, te je najavio da će penzioneri uputiti novi zahtev - da se minimalna penzija poveća na 450 evra.

- Od svojih primanja penzioneri ne mogu ni da se prehrane ni da se leče. Preživljavaju na račun veresije u komšijskim prodavnicama, pozajmica uzetih kod zelenaša, a neretko se mogu videti i penzioneri koji preturaju po kontejneru - kazao je Joksimović.

Tvrdi i da Crna Gora ima najlošiju zdravstvenu zaštitu, koja je samo formalno besplatna, ali i da u njoj živi čak 300.000 građana na ivici siromaštva, od čega je 80.000 penzionera, što je dve trećine svih penzionera.

NOVI PROTEST 15. AVGUSTA

PENZIONERI su u prethodnih par meseci organizovali više okupljanja, a sledeći veliki protest najavili su iz Pokreta penzionera, i to za 15. avgust u Podgorici. U susret protestu, pismeno su se obratili Vladi i premijeru Dritanu Abazoviću, Skupštini i predsednici Skupštine Danijeli Đurović, te ministru rada i socijalnog staranja Admiru Adroviću i zatražili hitan prijem njihovih predstavnika kako bi se što pre počelo sa rešavanjem izuzetno teške materijalno-socijalne situacije u kojoj se nalaze penzioneri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba