SENIOR JUNIORU BEŽI 59 GODINA: U Parlamentu 28 poslanika starije od 65, ali samo 13 se zvanično izjašnjavaju kao penzioneri

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

11. 08. 2022. u 09:18

SRBIJA je jedna od najstarijih zemalja na svetu, pa ipak sastav njenog parlamenta relativno je mlad.

СЕНИОР ЈУНИОРУ БЕЖИ 59 ГОДИНА: У Парламенту 28 посланика старије од 65, али само 13 се званично изјашњавају као пензионери

Foto N. Skenderija

Više od polovine poslanika mlađe je od 50 godina, a 10 odsto nema ni 30. Najmlađi narodni tribun Nikola Bokan rođen je 1999.

Iako novi saziv samo na prvi pogled deluje kao jedan od najmlađih od uvođenja višestranačja, procenat seniora je, ipak, veći nego u prošlom mandatu. Prema podacima Otvorenog parlamenta, u poslaničkim klupama sedi 28 narodnih predstavnika starijih od 65 godina, od čega se samo njih 13 deklarišu kao penzioneri. Najstariji je prof. Vladeta Janković, rođen 1940, pa je razlika između najstarijeg i najmlađeg punih 59 godina.

Lazar Ristovski, Foto Z. Jovanović

Tu su i čuveni profesor rimskog prava u penziji dr Žika Bujuklić (1952), pa nekadašnji gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović (1946), kome je ovo šesti mandat, prvi put je biran 1993, zatim glumac Lazar Ristovski (1952), violinista i magistar muzike Jovan Kolundžija (1948), biznismen Dragomir Karić (1948), dramski pisac Siniša Kovačević (1954), Zoltan Dani (1956), penzionisani pukovnik PVO, koji je 1999. sa svojim ljudima srušio američki "nevidljivi" avion F117. Tu je i dr Andreja Savić (1947), univerzitetski profesor u penziji, predsednik Saveza penzionera i bivši načelnik resora DB, zatim Nada Macura (1948), lekar i poznato TV lice, Milan Krkobabić (1952), ministar i jedan od osnivača PUPS.

- Ne osećam se kao penzioner, iako sam formalno u penziji, jer sam sve vreme aktivan - kaže Zoltan Dani, poslanik SPS.

Nada Macura, Foto V. Danilov

Na pitanje zašto je odlučio da se politički angažuje u Skupštini, spremno odgovara:

- Jednom vojnik u službi naroda, uvek vojnik! Možemo da imamo i 150 stranaka, ali imaćemo samo jednu državu, kojoj moramo da pomognemo, posebno u ovako teškim vremenima. Moramo da očuvamo njenu slobodu, nezavisnost i ustavni poredak i zato sam odlučio da dam doprinos.

Iako će taj doprinos dati u telima koja nemaju direktno veze sa penzionerima, naš sagovornik kaže da će uvek glasati za sve ono što seniorima donosi bolji standard.

I čuveni violinista Jovan Kolundžija, poslanik SNS u drugom mandatu, veruje da može da pomogne boljitku zemlje, pa i najstarije populacije:

- Moja mama živi od očeve penzije, koja je simbolična. Da nema mene, da ne putujem i ne sviram i dalje, teško bi mogla da spoji kraj sa krajem. Takvih ljudi ima dosta. Ali, svedoci smo da se poslednjih godina stvari pomeraju nabolje, da su penzije nekoliko puta povećane, a najavljeno je i značajno povećanje od jeseni. Koliko će penzioneri, ali i svi ostali, bolje živeti, ne zavisi samo od vlasti. Pre svega zavisi od globalne krize izazvane sukobima u Ukrajini, što utiče i na našu privredu i izvoz. Glasaću uvek za ono što olakšava život najstarijoj populaciji, ako to ne ruši stubove države.

Dr Žika Bujuklić, Foto Printskrin

Prema rečima poslanika Aleksandra Čotrića, koji je prvi put biran 1993. i ovo mu je deveti mandat, najstariji parlament Srbija je imala odmah na početku višestranačja.

Tada se, objašnjava, i dalje glasalo po većinskom principu, za ličnosti, a ne za liste.

Dominirali su, od profesija - lekari, po polnoj strukturi - muškarci, a po starosnoj - stariji. Na pitanje kako to da smo jedna od najstarijih zemalja, a da je sastav zakonodavnog tela sve mlađi, Čotrić uzvraća:

- Biti poslanik je dinamičan posao, u kom ima puno sastanaka, putovanja, ne svodi se sve samo na plenume. To ipak više odgovara senzibilitetu mlađih, mada ne treba ni starije zapostaviti.

Vladeta Janković, Foto N. Skenderija

Svakoj prvoj sednici novog saziva predsedava najstariji poslanik. U prošlom mandatu bila je to Smilja Tišma, rođena 1929. godine, poslanik SPS. U tom momentu imala je 91 godinu. Poznata je kao preživelo dete logora Jasenovac i logora u NDH.

Devedeset jednu godinu imao je i, sada pokojni, poslanik PUPS Đuro Perić, koji je bio narodni tribun u dva mandata - 2008. i 2020. Za vreme radnog veka bio je kriptolog i dešifrovao poruke upućene jugoslovenskom predsedniku Josipu Brozu Titu. Sa njim je, brodom "Galeb", proputovao Afrikom.

Jovan Kolundžija, Foto A. Stevanović

Novinar Zaharije Trnavčević (1926) imao je 86 godina kada je bio  v. d. predsednika Skupštine između 31. maja i 23. jula 2012. Njegova vršnjakinja, nekadašnja guvernerka Narodne banke, prijateljica Slobodana Miloševića i poslanica SPS-a, Borka Vučić predsedavala je parlamentu 2007. sa 81 godinom.

Zoltan Dani, Foto N. Skenderija

MIĆUN NAJDUŽE U KLUPI

NAJDUŽI poslanički staž imao je nekadašnji predsednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović (92). Bio je što republički, što savezni poslanik pune tri decenije.

Poslednji skupštinski mandat završio je 2020.

- Sećam se kad smo mu u Skupštini proslavili osamdeseti rođendan. Prijatelji su ga iznenadili knjigom sećanja, koja je za tu priliku izašla iz štampe - kaže Čotrić.

DEVETORO U OSMOJ DECENIJI

TABELE Otvorenog parlamenta pokazuju da je saziv 2020-2022. imao po jednog poslanika rođenog u deceniji 1920-1929. i 1930-1939, 10 rođenih između 1940. i 1949. i 22 rođenih između 1950. i 1959. Danas nema poslanika starijih od 82 godine. Njih devet rođeno je oko Drugog svetskog rata, a 28 između 1950. i 1959.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...