JEFTINI GENERIČKI LEKOVI ZA AFRIKU: Lek za prevenciju HIV-a biće dostupniji zemljama u razvoju

Tanjug

28. 07. 2022. u 20:23

BRITANSKI proizvođač lekova GSK postigao je dogovor da se dozvoli korišćenje jeftinih generičkih verzija njihovog dugotrajnog leka za prevenciju HIV-a u zemljama u razvoju, uključujući podsaharsku Afriku, gde virus ostaje vodeći uzrok smrti.

ЈЕФТИНИ ГЕНЕРИЧКИ ЛЕКОВИ ЗА АФРИКУ: Лек за превенцију ХИВ-а биће доступнији земљама у развоју

Foto Shutterstock

Svake godine se širom sveta registruje oko milion i po novih slučajeva HIV-a, od kojih se većina javlja u zemljama sa ograničenim resursima i nesrazmerno pogađaju žene i adolescente, prenosi Rojters.

Navodi se da je Profilaksa pre izlaganja (PrEP) efikasan način za rizične HIV negativne osobe da smanje rizik od infekcije, ali je donedavno bio dostupan samo u obliku tableta, koje se uzimaju svakodnevno ili u nekim slučajevima pre i posle seksa.

Ističe se da je to delimično razlog zbog kojeg ga koristi deo ljudi koji ispunjavaju uslove širom sveta, a posebno je loša stopa korišćenja u siromašnijim zemljama.

Dodaje se da je GSK-ov proizvod prva opcija bez pilula, koja nudi do dva meseca zaštite od infekcije putem pojedinačne intramuskularne injekcije, a studije pokazuju da čak nadmašuje efikasnost tableta.

Rojters naglašava da je krajem prošle godine ovaj proizvod dobio odobrenje SAD, a danas je i Svetska zdravstvena organizacija odobrila njegovu upotrebu kako bi ga učinila delom globalnih alata za prevenciju HIV-a.

Učesnici kampanje pozvali su da lek bude dostupan što je moguće brže i jeftinije, plašeći se ponavljanja 1990-ih i ranih 2000-ih, kada su siromašne zemlje godinama bile bez terapije za HIV.

BONUS VIDEO:

KATASTROFALNE POPLAVE U JUŽNOJ AFRICI: Najmanje 440 nastradalih i 63 nestalih u poplavama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!