TRI DECENIJE NEISTINA: Istoričar Ognjen Karanović o Memorandumu SANU iz 1986.godine

V.N.

03. 07. 2022. u 09:23

NA početku predavanja, Karanović je izložio saznanja o rezultatima naučnih istraživanja o važnim povesnim procesima i stanjima, koji su uslovili genezu i eksponencijalni rast jugoslovenske ustavno-političke, sistemsko-strukturalne i ekonomske krize sredinom devete decenije XX veka.

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ НЕИСТИНА: Историчар Огњен Карановић о Меморандуму САНУ из 1986.године

Foto: A.Šemić

Potom je ukazao na okolnosti koje su opredelile „klub i forum besmrtnih", odnosno najpozvanije i najuglednije predstavnike srpske inteligencije okupljene u SANU da u jednom konciznom dokumentu izlože svoje mišljenje o uzrocima i karakteru navedene krize, gde bi u formi memoranduma bili „preporučeni" i izvesni mehanizmi, potrebni za suočavanje društva sa datim teškim prilikama u „životu obolelog jugoslovenskog organizma", a sve sa ciljem njihovog što „bezbolnijeg" prevazilaženja.

Zapravo, Karanović je predstavio istorijat rada šesnaest akademika na nastanku Memoranduma SANU iz 1986. godine, kao i posledice koje su proizašle iz nelegalnog, u najmanju ruku volšebnog objavljivanja nacrta teksta ovog neformalnog dokumenta. Ukazano je na strahovite političke pogrome koje je, zbog Memoranduma, Akademija (koja nikad nije usvojila svoj „ondašnji non-pejper") doživela od strane političkih krugova tadašnje komunističke diktature u Srbiji i SFR Jugoslaviji, a potom i od strane nacionalnih elita drugih federalnih subjekata „Titove države", a kasnije i dela centara moći na političkom Zapadu.

Naglašeno je da su svi navedeni subjekti i centri sasvim neopravdano, tendenciozno i bezumno ocenjivali Memorandum kao „pamfletaški poklič srpske nacionalističke inteligencije uperen prema cilju rušenja Jugoslavije i izazivanja građanskih ratova sa nesagledivim posledicama". Sasvim suprotno, Karanović je ukazao da nameru akademika i svrhu Memoranduma prepoznajemo u težnji tadašnje srpske inteligencije da spreči taj „sumorni scenario" stvarnih kreatora krize u Jugoslaviji.

Predavanje je zaključio tvrdnjom da je u vezi sa ovim dokumentom „SANU sama postala svoj tužilac i rušilac" iz razloga što nije ostala dosledna u „odbrani teza i činjenica koje je u njemu taksativno popisala".

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića „Memorandum Srpske akademije nauka iumetnosti iz 1986.godine – tri decenije laži“ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...