ODBRANU JAČA 100 PODOFICIRA: Ističe rok za prijavljivanje zainteresovanih da grade karijeru u Vojsci Srbije

R. Dr.

27. 06. 2022. u 08:30

SVRŠENI srednjoškolci zainteresovani za podoficirsku vojnu službu imaju još tri dana da se prijave na konkurs Ministarstva odbrane za prijem podoficira u jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

ОДБРАНУ ЈАЧА 100 ПОДОФИЦИРА: Истиче рок за пријављивање заинтересованих да граде каријеру у Војсци Србије

Foto Tanjug

Stotinu budućih vodnika i zastavnika, koliko je otvoreno mesta, za razliku od prošlih generacija, radiće na najsavremenijem naoružanju - avionima Mig-29 SM, helikopterima Mi-35 i Mi-17, "erbasovim" letelicama H145M, raketnim sistemima "Pancir" i poslednje isporučenom FK-3.

Kandidati mogu da konkurišu za formacijska mesta - tehničara za avione, helikoptere, radare, računare, naoružanje, elektro i radio-opremu, zatim za pozicije radio-relejca, radio-teleprinteriste i telefoniste, kao i za mnoštvo pozicija operatora i vozača.

U Komandi RV i PVO Vojske Srbije objašnjavaju da pravo da konkurišu imaju svi punoletni državljani Srbije koji imaju završen četvrti stepen obrazovanja, bez obzira na to u koju su srednju školu išli. Dobrovoljno odsluženi vojni rok nije uslov za prijavljivanje, a izabrani kandidati će odgovarajuću obuku završiti pohađajući kurs za podoficire.

Foto Tanjug

Put do podoficirskog čina i dužnosti u jedinici RV i PVO podrazumeva prijavljivanje, a kandidati koji prođu grubo sito selekcije biće upućeni na zdravstveni pregled, psihološko testiranje i bezbednosnu proveru. Druga faza je podoficirski kurs, koji traje šest meseci. Kandidati su za to vreme u kasarnama, obezbeđen im je smeštaj, hrana, novčana stimulacija i sve ostalo, a samo školovanje podrazumeva četiri modula. U prvoj i drugoj fazi kursa prolaze osnovnu vojnu obuku u kasarnama u Valjevu i Pančevu, posle čega sledi dvomesečno usavršavanje u centru za obuku RV i PVO u Batajnici, dok se završni deo realizuje u jedinicama u kojima su kandidati konkurisali. Na kraju ovog lanca čeka uniforma, prijem u profesionalnu vojnu službu i čin - vodnika.

- Svi koji se prijave mogu da očekuju siguran posao, mogućnost napredovanja, rešavanja stambenog pitanja pod povoljnim uslovima, pa i odlaska u mirovne operacije - napominju u RV i PVO.

Foto N. Fifić

MESTA SLUŽBOVANJA

KONKURS je raspisan za prijem u 204. i 98. vazduhoplovnu brigadu, 250. raketnu brigadu za protivvazduhoplovna dejstva, 126. brigadu vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja i 210. bataljon veze. Mesta službovanja budućih podoficira biće: Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, Sombor, Mladenovac, Batajnica, Stari Banovci, Jakovo, Kačarevo, Lađevci i Zuce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

POTPUNO NEVEROVATNO MESTO ZA LETOVANJE: Ovo je hotel koji će odrasle oduševiti, a najmlađima oduzeti dah