VIŠE OD PET SATI TRAJALO MALTRETIRANJE GRAĐANA: Na protestu radnika Fijata bili opozicionari

Novosti online

22. 06. 2022. u 13:52 >> 18:38

RADNICI Fijata završili su nešto posle 18 časova protest i blokadu auto-puta kod Sava centra, nakon dogovora da ih predsednik Aleksandar Vučić primi u subotu, u devet sati ujutru.

ВИШЕ ОД ПЕТ САТИ ТРАЈАЛО МАЛТРЕТИРАЊЕ ГРАЂАНА: На протесту радника Фијата били опозиционари

Foto: 24sedam

Podsetimo, maltretiranje građana je trajalo više od pet sati.

Deo radnika kragujevačkog "Fijata" jutros je sa nekolika autobusa stigao na protest u Beograd. Kako kažu, odlučili su da blokiraju Gazelu.

Foto: Milena Anđela

Njih su ispred Sava centra dočekali političari iz koalicije Moramo, Biljana Stojković, Dobrica Veselinović, Aleksandar Ćuta Jovanović, Nebojša Zelenović, kao i funkcioneri Narodne stranke Stefan Jovanović i Miroslav Aleksić.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Foto: Društvene mreže

Foto: Društvene mreže

Foto: Društvene mreže

Foto: Društvene mreže

Radnici "Fijata" su samoincijativno prekinuli pregovore sa Vladom i prekršili dogovor, a potom i odbili sastanak koji im je ponudila premijerka Ana Brnabić da dođu u Vladu Srbije u sredu u 16.30 časova.

Danas je njih 300 blokiralo Beograd, ali su i duplirali zahteve.

Prvo su tražili otpremninu od 1000 evra, a sada traže 2000 po godini radnog staža, što je 10 puta više nego što dobijaju drugi radnici u Srbiji.

Odbili su i predlog Fijata da dobiju 17 hiljada evra, minimalnu platu od 800 evra mesečno i da imaju garantovan posao kada se u Srbiju vrate.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da su radnici Fijata u Kragujevcu odlučili da izađu na ulicu i organizuju proteste umesto da nastave pregovore sa Vladom i poručila im da uvek mogu da joj se obrate za nastavak razgovora, ali ne preko medija.

Foto: Milena Anđela

- Ja sam tu, znaju gde sam, tu sam za njih, dan, noć, vikend, kako god... Ne vidim šta traže na ulici umesto u Vladi - poručila je Brnabićeva.

Foto: Milena Anđela

Rekla je da radnici Fijata nisu sačekali da se završi proces prijave za rad u inostranstvu.

- Želimo da radnici budu zadovoljni, da obezbedimo te porodice, ali oni su pre nego što je završen proces prijave, izašli i rekli da su pregovori sa Vladom gotovi. Ne mogu nikog da nateram da razgovara i pregovara - navela je premijerka.

Foto: Milena Anđela

Na pitanje novinara šta radnici mogu da očekuju kada je reč o otpremninama, premijerka je rekla da je to stvar međusobnog razgovora, a ne razgovora preko medija.

Napominje da su radnici izašli na ulicu i rekli da su pregovori propali.

- Žele da idu na ulicu pre nego što hoće da dođu u Vladu da razgovaramo. Bukvalno su napustili pregovore koji su bili u toku - istakla je Brnabićeva.

Protest na auto-putu odrazio se i na druge delove grada i izazvao ogromne gužve i u novobeogradskim bulevarima Mihajla Pupina i Nikole Tesle, te na Mostu na Adi...

Foto: Printscreen/Naksi kamere

Foto: Printscreen/Naksi kamere

Predsednik Vučić ponudio je sastanak radnicima Fijata u subotu u devet sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (30)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda