FREKVENCIJU HOĆE 12 TV KUĆA: Istekao rok da se emiteri programa prijave za nacionalnu pokrivenost

V. C. S.

21. 06. 2022. u 11:00

DVANAEST televizija prijavilo se juče, do kraja radnog vremena, na konkurs koji je raspisalo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) za četiri televizijske frekvencije sa nacionalnom pokrivenošću. Osim televizija N1, Nova S, Pink (sa dva kanala), BK i regionalne Une, čije su kandidature ranije potvrđene, juče su prijavu potvrdili i Tanjug i K1.

ФРЕКВЕНЦИЈУ ХОЋЕ 12 ТВ КУЋА: Истекао рок да се емитери програма пријаве за националну покривеност

Foto: Shutterstock

Kako naši izvori navode, u trku su se uključili i TV Hepi, Prva i B92. Mediji su ranije pominjali da bi se mogla kandidovati i kompanija "Ringijer", koja planira da pokrene TV Blic. Izvori našeg lista tvrde da je Insajder odustao od kanidature, iako je bilo naznaka da bi i ova kuća mogla da se uključi u trku.

Rok za podnošenje konkursne dokumentacije istakao je sinoć u ponoć, a sada se čeka da li će poštom do kraja nedelje stići ono što je eventualno poslato 20. juna. Redovna sednica Saveta REM-a planirana je za 27. jun, ali još nije zvanično zakazana. REM posle toga ima zakonski rok od 30 dana da donese odluku koje će četiri televizije dobiti dozvole za frekvencije da bi mogle da emituju program na teritoriji cele Srbije.

Konkurs je raspisan budući da u avgustu ističu desetogodišnje dozvole, koje su u prethodnoj deceniji imale TV Pink, Hepi, Prva i B92. Pre deset godina nacionalnu pokrivenost imala je i TV Avala, a njena frekvencija je, posle gašenja, ostala nepopunjena. Ni ovoga puta regulator nije uvrstio u konkurs slobodnu, petu TV dozvolu.

Na to ko će dobiti "licencu", bar tako kažu propisi, uticaj bi trebalo da ima, između ostalog, udeo pojedinih vrsta programa (informativni, dokumentarni, naučnoobrazovni, zabavni, rijaliti, kulturno-umetnički, verski, filmski, serijski, sportski, muzički, dečji...) u ukupnom sadržaju. Od značaja je i udeo sopstvene produkcije, kao i evropskih i srpskih audio-vizuelnih dela. Takođe, u obzir se uzima doprinos razvoju društva u oblasti informisanja, kulture i obrazovanja, kao i sadržaj namenjen nacionalnim manjinama, osobama sa invaliditetom i drugim manjinskim grupama...

DRUGI PUT KONKURIŠU

SA televizije BK telekom poručili su posle konkurisanja da je ovo drugi put u poslednje četiri godine kako apliciraju za "svoju davno stečenu poziciju nacionalnog emitera, koja im je nasilno i nezakonski oteta 2006. od strane tadašnje Vlade".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu