OD 1. OKTOBRA 15.000 ANKETARA KREĆE NA TEREN: Ove nedelje objavljuje se javni poziv instruktorima za popis

V. C. S.

20. 06. 2022. u 11:45

PRIPREME za popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2022, koji će trajati od 1. do 31. oktobra, uveliko su se zahuktale.

ОД 1. ОКТОБРА 15.000 АНКЕТАРА КРЕЋЕ НА ТЕРЕН: Ове недеље објављује се јавни позив инструкторима за попис

Foto Anđela Stevanović

Republički zavod za statistiku angažovaće oko 2.500 instruktora za sprovođenje popisa, a javni poziv za prijavu kandidata biće objavljen 24. juna.

Zainteresovani će moći da se prijave isključivo preko elektronske prijave, koja će biti dostupna na sajtu RZZS (www.stat.gov.rs) i na sajtu popis2022.stat.gov.rs do 3. jula.

Pre toga, početkom meseca, organizovan je konkurs za angažovanje IT asistenata, a poslednji će biti javni poziv za zainteresovane popisivače, planiran za 20. jul. U popisu će učestvovati 15.000 popisivača, koji će ići od vrata do vrata i, prvi put, umesto papirnih upitnika popunjavati elektronske formulare na laptopima.

Ovako se, kako su objasnili u RZZS, preskače faza unosa podataka, koja je ranije trajala nekoliko meseci. Osim toga, podaci će biti kvalitetniji jer su u samu aplikaciju ugrađena pravila logičke kontrole (npr. popisivač neće moći da pita dete od dve godine da li je radno angažovano). Obezbeđena je i bolja zaštita ličnih podataka, pošto se oni direktno šalju u bazu, kriptovani su i niko im ne može pristupiti.

Upitnik će sadržati obavezna pitanja koja se odnose na pol, starost, bračni status, državljanstvo, nacionalnu pripadnost, veroispovest, ekonomske aktivnosti... Kako je najavljeno, biće uključena i pitanja od nacionalnog interesa, a biće dodato i pitanje koje se odnosi na građane Srbije koji su radili u inostranstvu (kada su otišli, gde i kada su se vratili).

Na zahtev naučnih radnika, pitanje o broju biološke dece sada se postavlja i muškarcima.

Da bi neko bio popisivač mora da bude punoletan, da ima završenu najmanje srednju trogodišnju školu, da je državljanin Srbije, da poseduje osnovna znanja o radu na računaru, da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi postupak. Prednost će imati nezaposleni sa višim nivoom obrazovanja.

 

PRVI REZULTATI U NOVEMBRU

PRELIMINARNI rezultati sa brojem popisanih stanova, lica i domaćinstava biće objavljeni do kraja novembra. Konačni rezultati, po oblastima, biće sukcesivno objavljivani od proleća 2023.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!