BOLESNI TUKU NEPOKRETNE? Incidenti u Gerontološkom centru Obrenovac prijavljeni ministarstvu i tužilaštvu

E. H.

01. 06. 2022. u 21:38

U obrenovačkom Gerontološkom centru, za nepunih nedelju dana, dogodila su se dva incidenta u kojima je teške povrede zadobio tamošnji korisnik Aleksandar D. (82), koji, inače, boluje od demencije i koji je nepokretan. Ovo tvrdi njegova porodica, koja je vest najpre objavila na društvenim mrežama, a zatim obavestila nadležno ministarstvo i Tužilaštvo.

БОЛЕСНИ ТУКУ НЕПОКРЕТНЕ? Инциденти у Геронтолошком центру Обреновaц пријављени министарству и тужилаштву

Gerontološki centar u Obrenovcu

Prvi slučaj, kako za "Novosti" objašnjava porodica ovog penzionera, koji u centru boravi već više od pet godina, desio se u noći između 24. i 25 maja.

- Obaveštena sam da je tata povređen, ali da ne brinem, jer, kako su mi rekli, "nije ništa strašno" - priča za naš list Jelisaveta D. Ljutić, ćerka pomenutog korisnika. - Sutradan sam otišla da ga vidim, a na licu je imao ogrebotine, kao i na ruci, modricu ispod levog oka i posekotinu na arkadi. Bio je vidno uznemiren, a na svako postavljeno pitanje šta se dogodilo, nije umeo da odgovori, zbog njegovog stanja i bolesti.

Porodica se raspitala kod nadležnih o svemu i dobili su odgovor da je "deda zatečen dole" i da je, najverovatnije, pao sa kreveta. Niko, međutim, nije znao da im kaže kada se to dogodilo, kada je pregledan, kao ni zašto nije pozvana Hitna pomoć, a on upućen na specijalistički pregled. Samo je u tamošnjoj knjizi primopredaje smene, kako navodi naša sagovornica, kratko zabeleženo da se incident dogodio. Ordinirajući lekar objasnio je da je reč o lakšim povredama i da za sve ostalo - nema potrebe.

Nažalost, nedugo posle ovoga, iako je porodica korisnika sve što se desilo prihvatila teška srca, dogodio se, kako kažu, novi incident. Ovog puta, mnogo ozbiljniji, sa sada već vidljivijim povredama. Na slikama, koje nam je pokazala Jelisaveta, vidljivi su podlivi na oba oka i licu, otekline, ogrebotine po vratu, rukama, nogama.

- U utorak sam obaveštena iz Centra da je tata teško povređen. Odmah sam zvala i njegovu doktorku iz Centra, kao i socijalnu službu i direktora. Doktorka mi je rekla da se incident dogodio u noći 30. i 31. maja, ali "da ne brinem". Pitala je da li sam saglasna da on sa trećeg sprata, gde je do tada boravio, bude premešten na drugi, gde su inače svesni, ali nepokretni pacijenti, za šta sam dala saglasnost, kao očev staratelj. I zaista, on je hitno premešten na drugo odeljenje, gde će, kako mi je rečeno, "biti bezbedniji" - kaže ćerka.

Povrede Aleksandra D.

Ipak, niko od nadležnih porodici nije rekao šta se zaista dogodilo, iako je na tome insistirano. Tako su Aleksandrovi ćerka, zet i unuka, kako kažu, konačno saznali od direktora, pa i od doktorke, da sumnjaju da ga je pretukao drugi korisnik, inače poznat zaposlenima po agresivnom ponašanju i kome ovo nije prvi put da nasrne na nekog drugog.

- Opet niko ne zna vreme događaja, uz obrazloženje da "ne radi video-nadzor", kao da nema obilazaka, mobilnih telefona. Taj čovek je, nažalost, bolestan, kao i moj otac. On ne može da snosi krivicu za ono što se desilo, ali zato mogu nadležni - kaže Aleksandrova ćerka.

DIREKTOR: "U DOBROM JE STANjU"

PORODICA Aleksandra D. u sredu je podnela krivičnu prijavu nadležnom Tužilaštvu u Obrenovcu protiv Gerontološkog centra, odnosno direktora i zaposlenih koji su radili kritičnih noći, tražeći da se ispita ceo slučaj i utvrdi odgovornost za ono što se desilo.

Zoran Subotić, direktor Gerontološkog centra Obrenovac, u sredu je za "Novosti" rekao da baš i nije sve onako kako to porodica tvrdi, s napomenom da ništa više ne može da priča o slučaju, dok "ne dobije odobrenje od nadležnog ministarstva", tvrdeći da je korisnik "u dobrom stanju".

INSPEKCIJSKA PROVERA

O svemu je obavešteno i Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, koje je našem listu u sredu dostavilo informaciju:

- Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja upoznato je od strane Gerontološkog centra Obrenovac o slučaju korisnika A. D. Medicinsko osoblje ove ustanove je korisnika A. D. zateklo sa povredama, nakon čega je on i pregledan od strane lekara. Ministarstvo će povodom ovog slučaja izvršiti vanredni inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo da li je ustanova preduzela sve mere u zaštiti korisnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja