DAJMO DECI PRAVIH IGARA I TAKMIČENJA: Poznati sistem učenja dr Ranka Rajovića biće promovisan i kroz dečji kviz Radio-televizije Srbije

Marina Mirković

22. 05. 2022. u 11:09

MI MISLIMO da se malo dete samo igra, a ono u stvari tada, kroz tu igru - uči. Kada dete, baš maleno, savlada nešto, ono dobije nagradu - zadovoljni osmeh i pohvalu roditelja, a da ume da govori, reklo bi: "Vidite, naučio sam nešto!"

ДАЈМО ДЕЦИ ПРАВИХ ИГАРА И ТАКМИЧЕЊА: Познати систем учења др Ранка Рајовића биће промовисан и кроз дечји квиз Радио-телевизије Србије

Foto promo

Mozak je organ za preživljavanje i kao takav, logično, mozak voli da uči, žudi za saznanjima i umećima koja će mu u tom preživljavanju pomoći. Pritom, svaki put kada nauči nešto novo i važno, mozak nagradi dete naletom endorfina - dakle, čistom srećom!

Svako dete, tokom učenja i preživljavanja, neminovno upoređuje svoje sposobnosti, porede se međusobno ko je brži, jači, spretniji, ko je dao više golova ili ko bolje igra lastiš... Deca se neprestano takmiče, to je instinkt, nešto protiv čega bi bilo glupo boriti se - pa dajmo im onda takmičenje! Pružimo im mogućnost da se nadmeću, učeći kroz igru. Ona, igra, jeste najvažnija, ona je osnova, dok će nadmetanje jednima pružiti priliku da osete radost zbog pobede, a drugima da ižive tugu zbog poraza, uz spoznaju da će sutra igrati bolje, jer će znati više.

Ove prepoznatljive poruke dr Ranka Rajovića, osnivača Mense Jugoslavije, člana Borda direktora svetske Mense i predsednika Komiteta svetske Mense za darovitu decu, autora uspešnog NTC (Nikola Tesla centar) sistema učenja, našle su svoj put i do najšire televizijske publike, i to na najefektniji mogući način - kroz kviz!

Foto promo

Posle dvanaest godina, Redakcija dečjeg programa RTS proizvela je "NTC kviz", zasnovan na iskustvu i odličnoj praksi igara NTC učenja, koje su brojne zemlje uvrstile i u zvanične školske programe. Ovaj naučno zasnovan sistem je prihvaćen i primenjen u petnaestak država Evrope, pa i u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, a kod nas je NTC sistem učenja akreditovan od strane Ministarstva obrazovanja od 2008. godine.

- NTC učenje (kroz igru) je kao hod po sitnoj kiši: dok hodaš, ne shvataš da kisneš, a kad dođeš kući, potpuno si mokar. Tako se i deca igraju, uživaju u tome i ne shvataju koliko toga nauče - reči su kojima program opisuje urednica Dečjeg programa RTS Jelena Popadić Sumić, scenaristkinja kviza, koja je i inicijator celog projekta, zaslužna za to što se dr Rajović prihvatio osmišljavanja igara adekvatnih za TV format.

Kviz, čija prva sezona ima 16 epizoda (8 kvalifikacionih, 4 četvrtfinalnih, 2 polufinalne, epizoda u kojoj su se ekipe borile za treće mesto i finale), baziran je na igrama koji se dugi niz godina sa očiglednim uspehom sprovode kroz narečeni program. Prednost ovih igara nije samo u tome što ih deca vole i rado igraju, već i u tome što kroz zabavu uče - i to ne samo oni koji učestvuju, već i posmatrači, i gledaoci, objašnjavaju autori. Osim što igre nisu proizvoljne, već bazirane na metodici oprobanoj u praksi, one su vrlo inspirativne, jer ih deca lako usvajaju, te sami sprovode igre u svom okruženju.

- Igre su osnova, standard, i one su prilagođavane oblastima o kojima se kroz igru uči, u ovom slučaju opštem znanju - objašnjava dr Rajović. - Neophodno je razvijati asocijativne regije mozga, one u kojima je funkcionalno znanje. Jer u trenutku kada znamo da od deset najtraženijih zanimanja čak devet nije postojalo pre desetak godina, mi ne možemo da reproduktivnim, klasičnim učenjem pripremimo decu za budućnost. Dakle, prioritet svih država sveta ne bi smelo da bude to da usade u decu neka znanja - već da ih naučimo da misle.

U skladu sa tim, učesnici kviza, uzrasta od 2. do 4. razreda, raspoređeni u šesnaest četvoročlanih ekipa, nadmeću se u osam igara: pričljive rode, NTC šifre, priča za pamćenje, paralelne asocijacije, NTC kula, NTC spajalice, NTC rebusi...

Foto promo

Svrha kviza je da se na zabavan i deci zanimljiv način promoviše nekonvencionalan koncept učenja i usvajanja znanja kroz igru, kojim se podiže nivo intelektualnih sposobnosti svih učesnika, unapređuju brzina i veština razmišljanja, kao i sposobnost povezivanja i zaključivanja. Takođe, ovo je jedan od načina da se pravovremeno otkriju i uoče darovita i visokointeligentna deca, sa ciljem podsticanja i usmeravanja njihove darovitosti kao sigurnog i nedvosmisleno najboljeg ulaganja u budućnost jedne države i društva uopšte, pojašnjavaju autori emisije.

Scenaristkinja Jelena Popadić Sumić kaže da je, primetivši da njeno malo dete uvek traži još neko "ono" pitanje ili "onu" igru iz NTC programa, pomislila: "Zašto se ne bismo svi zabavili i kroz zabavu naučili?", i predložila autorima programa da naprave kviz za decu, te otkriva:

- Međutim, ono što je bilo fantastično jeste da je cela produkciona ekipa, što je, uslovno rečeno, naša prva publika, rešavala zadatke za sebe i radovala se kad uspe i jako nervirala kad ne uspe. I duboko verujem da će tako biti i sa gledaocima, što i jeste bio cilj. Deca su u igrama bila uspešnija od nas odraslih, što ne govori toliko o nama, koliko o deci!

Foto promo

GOSTI I IZNENAĐENjA

MEĐU igrama koje od septembra očekuju gledaoce RTS je i igra iznenađenja, u kojoj je moderator bio specijalni gost. Gosti kviza bili su ljudi koji su uzor deci, izvanredni u poslu kojim se bave, a neki od njih su Ljubivoje Ršumović, Stefan Milenković, Milica Mandić, Uroš Petrović, Jasminka Petrović...

Voditelj "NTC kviza" je glumac Miljan Prljeta, a kviz je realizovan u izvršnoj produkciji "Tradegator 011".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista