SRAMNE REČI HRVATSKOG PILOTA U "JUTARNJEM LISTU" Optužen da je pucao na civile na Petrovačkoj cesti - "Nisam bio tamo, kolona bila mešovita"

Novosti onlajn/M.S.

20. 05. 2022. u 11:15

RATNI zločin nad Srbima, civilima koji su bežali od hrvatske vojske u akciji "Oluja" i stradali na Petrovačkoj cesti i u Svodni u BiH, posle 27 godina počinje da dobija pravni epilog.

СРАМНЕ РЕЧИ ХРВАТСКОГ ПИЛОТА У ЈУТАРЊЕМ ЛИСТУ Оптужен да је пуцао на цивиле на Петровачкој цести - Нисам био тамо, колона била мешовита

Foto: Arhiva Novosti

Zbog 13 ubijenih i 24 ranjenih u napadima hrvatskih aviona na izbegličke kolone 7. i 8. avgusta 1995, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka hrvatska oficira, koji su tada bili na komandnim položajima i naredili ove napade. Optužnica je predata Sudu za ratne zločine na potvrđivanje.

Foto: Milena Anđela

Petrovačka cesta

Za ratni zločin nad civilima optuženi su sada penzionisani oficiri hrvatskog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67), Zdenko Radulj (69), Željko Jelenić (69) i Danijel Borović (64).

Krivičnim postupkom bio je obuhvaćen i general bojnik Josip Čuletić, koji je u decembru preminuo u Zagrebu, u 70. godini, pa zato nije optužen.

Na naslovnoj strani hrvatskog "Jutarnjeg lista" danas je osvanula ispovest jednog od četvorice optuženih - pilota Danijela Borovića koji besramno otpužuje da Srbija "izmišlja" i navodi kako, kada se ovaj zločin dogodio, "nije bio u Bosni i Hercegovini". 

Foto: Printscreen/Jutarnji list

"Jutarnji list" u svom tekstu optuženog Danijela Borovića predstavlja kao "legendarnog pilota" koji je učestvovao u svim "važnijim operacijama hrvatske vojske do kraja Domovinskog rata" .

Pored toga što negira ono za šta je optužen, nipodaštava optužnicu i rad naših pravosudnih organa, Borović smrt 13 ubijenih srpskih civila kvalifikuje kao "navodni događaj". 

Za njega je, sudeći po ovom intervjuu, smrt srpskih civila "potpuno nepoznat događaj" i priča koja se, kako kaže, "znala spominjati u medijima". 

Kao da ni ovo nije dosta, Borović Srbiju optužuje da želi da "opravda svoje žrtve", te navodi da bombardovana kolona uopšte i nije bila civilna, već da je bila "mešana", odnosno da su se u njoj nalazili i pripadnici vojske koji su se povlačili zajedno sa civilima. 

Foto: Printscreen/Jutarnji list

Podsetimo, srpsko Tužilaštvo smatra da je ovo jedan od najtežih ratnih zločina u bivšoj SFRJ, koji je ostao bez pravosudnog odgovora, iako je od početka poznat domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Foto: Printscreen TV AP

Kako se navodi u optužnici, u koju su "Novosti" imale uvid, protek vremena daje dovoljno razloga da se sumnja da će Hrvatska ili BiH pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih. Zbog toga je predložilo da se okrivljenima sudi u odsustvu, jer nisu dostupni srpskim pravosudnim organima i da makar tako ovaj zločin dobije svoj epilog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)