MATIRA I U DEVETOJ DECENIJI: Radomir Stanojković, najstariji šahista na jugu Srbije

D. RISTIĆ

20. 05. 2022. u 15:30

RADOMIR Raša Stanojković (86), ovogodišnji dobitnik priznanja grada Vranja za životno delo u oblasti sporta i dugogodišnji saradnik "Novosti", najstariji je aktivni šahista na jugu Srbije.

МАТИРА И У ДЕВЕТОЈ ДЕЦЕНИЈИ: Радомир Станојковић, најстарији шахиста на југу Србије

Foto: Privatna arhiva

Iako je dobrano zagazio u devetu deceniju života, čika Raša i dalje aktivno igra šah u klubu Vranje i tako će biti, veli, sve dok mu rade "male sive ćelije".

A, pamte one blistave dane našeg šaha, uspešnih, pa onda ugašenih vranjskih klubova za koje je igrao: Borac, Putar, Koštana i Simpo, uzbudljive mečeve i pobede, čak i nad neprikosnovenom Crvenom zvezdom. Ne bez ponosa, naš sagovornik ističe da se jedan Svetozar Gligorić penzionisao sa 80 godina, a da je Raša još uvek u igri.

Radomir je bio u timu koji je ostvario najveći uspeh u istoriji vranjskog šaha kada su, daleke 1971, bili među 15 najboljih u Jugoslaviji, pa se plasirali u četvrtfinale Kupa Srbije. On je osvojio bronzu na Otvorenom prvenstvu Makedonije, kao i treće mesto u Jugoslaviji u rešavanju šahovskih problema... Naročito mu je ostala u sećanju simultanka sa našim legendarnim velemajstorom Aleksandrom Matanovićem.

- Tada sam protiv svetskog šampiona uspeo da izvučem remi, iako je imao pešaka više. Igrao sam "sicilijanku", ali sam je modifikovao mojim potezom lovac na E7. To mi je omogućilo remi, na čemu mi je čuveni Matanović čestitao - seća se šahovski veteran.

LjUBAV PRENEO NA UNUKE

Drevnu igru Raša igra i rekreativno, u prostorijama udruženja penzionera, gde mu nema ravnog. Ljubav prema šahu je preneo i na naslednike, unuke Miloša i Jelenu, studentkinju biohemije koja je pokazala naročiti talenat. Ona za takmičenja nije zainteresovana, ali ipak voli kada sa deda Rašom podeli megdan na 64 polja.

Kao rođeni klikeraš, čika Raša kaže da je ovu igru savladao potpuno samostalno. U početku, osim osnovnih pravila, nije znao ništa, čak ni notaciju, ali je postepeno napredovao. Iz tog perioda pamti mečeve sa profesorom u Školi učenika u privredi u Belom Polju kod Surdulice koju je pohađao početkom pedesetih godina prošlog veka.

- Jedino ja sam mogao da mu izađem na megdan i da ga pobedim, pa je zbog toga trpela i nastava. Tome su se najviše radovali moji drugovi, jer su znali da nema propitivanja kada profesor zakaže meč sa mnom, a to se dešavalo često - priča sa osmehom Stanojković.

Foto: Privatna arhiva

 

Od tada je samo napredovao, a svoje znanje je nesebično delio sa mlađima, tako da su kroz njegovu školu prošli kasnije uspešni šahisti Partizana, Kostolca i drugih klubova. I danas ima talentovane dece, ali sa njima treba strpljivo raditi da bi svoj potencijal realizovali, ukazuje Radomir Stanojković.

Čika Raša i dalje igra turnire i ostvaruje dobre rezultate. Iako priznaje da su šezdesetogodišnjaci, po prirodi stvari u prednosti, Stanojković se uspešno nosi sa njima, a poslednji uspeh mu je osvojeno treće mesto na prošlogodišnjem gradskom turniru, kada je ostavario pobedu nad FIDA majstorom. Vranje mu se odužilo dodeljivanjem nagrade za životno delo u oblasti sporta.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili