MRKIN SPOMENIK BIĆE DIGITALAN: Sve spremno za šestomesečni pomen Milutinu Mrkonjiću

Novosti online

19. 05. 2022. u 17:00

MILUTIN Mrkonjić, političar i počasni predsednik Socijalističke partije Srbije preminuo je 27. novembra prošle godine, a u ponedeljak će biti obeleženo šest meseci od smrti.

МРКИН СПОМЕНИК  БИЋЕ ДИГИТАЛАН: Све спремно за шестомесечни помен Милутину Мркоњићу

Milutin Mrkonjić, Foto Tanjug

Pomen Milutinu Mrkonjiću biće održan na Novom Groblju u Aleji zaslužnih građana gde je sahranjen, a osim obeležavanja šest meseci, biće postavljen i nadgrobni spomenik:

- U ponedeljak 23. maja održaće se šestomesečni pomen Milutinu Mrkonjiću.Takođe, će se postaviti na njegovu nadgrobnu plocu "QR" kod gde će svi moći da pogledaju celu njegovu biografiju- otkrio je izvor "Novosti". 

Milutin Mrkonjić rođen je 23. maja 1942. godine. Srpski političar, bogate biografije, bio je počasni predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), narodni poslanik, a pre toga obavljao je i funkciju ministra infrastrukture kao i ministra saobraćaja Republike Srbije.

Na katedri za puteve, aerodrome i železnice Građevinskog fakulteta u Beogradu diplomirao je 1968. godine.

Počeo je da radi u "Birou za studije, projektovanje i nadzor građenja ŽTP Beograd", gde je 1974. postao rukovodilac Sektora za projektovanje. Za direktora u radnoj organizaciji "Centar za istraživanje i projektovanje" postavljen je 1977. godine.

Milutin Mrkonjić sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Taj centar se 1986. ujedinio sa "Zavodom za projektovanje ZJŽ", a sledeće godine i sa Saobraćajnim institutom i formira se jedinstveno preduzeće "Saobraćajni institut CIP". Mrkonjić je postao njegov prvi direktor. Učestvovao je u brojnim projektima u Alžiru, Venecueli, Iraku, Kuvajtu, Kini, Gabonu, Libiji.

Bio je ministar za saobraćaj i veze u Vladi SRJ na čijem je čelu bio Milan Panić, a prethodno je ministarsku funkciju obavljao i u SFRJ – u Vladi Branka Mikulića.

Jedan je od osnivača Socijalističke partije Srbije. U vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije, 1999. godine, postavljen je za direktora Republičke direkcije za obnovu i razvoj. Krajem oktobra 2000. razrešen je funkcije direktora Saobraćajnog instituta CIP i izabran za predsednika Upravnog odbora tog instituta. Te godine je postao savezni poslanik u Veću republika SRJ, a kasnije je bio poslanik i u parlamentu državne zajednice Srbija i Crna Gora.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)