I OSTACI MAMUTA NA DNU REKE SAVE: Sremskomitrovačko ronilačko društvo "Žuta foka" iz Save izranja drevna debla, još iz vremena Sirmijuma

V. Crnjanski Spasojević

15. 05. 2022. u 13:00

RONILAČKI klub "Žuta foka" iz Sremske Mitrovice do sada je sa dna Save, tokom sve do Bosuta, izvadio mnoštvo drevnih hrastovih debala. Neka od njih stara su i po dve, pa čak i tri hiljade godina, a zbog velike količine tanina, prirodno su konzervirana. Izložba upotrebnih predmeta napravljenih od hrastovine, lampi, nameštaja, ikona, slika na drvetu, ali i detalja od kože i metala, može se videti u potkrovlju Galerije "Lazar Vozarević" u Mitrovici.

И ОСТАЦИ МАМУТА НА ДНУ РЕКЕ САВЕ: Сремскомитровачко ронилачко друштво Жута фока из Саве израња древна дебла, још из времена Сирмијума

Foto V. C. S.

Prema rečima ronioca Branimira Pavlovića Žutog, inicijatora cele priče, sve je počelo pre gotovo tri decenije, koliko postoji klub.

- Roneći, nailazili smo na razne ostatke iz prošlosti, konzervirane na dnu reke, stare po nekoliko stotina ili hiljada godina. Počeli smo da obraćamo pažnju na njih od kad smo prvi put udarili glavom - šali se Pavlović.

Kako objašnjava, transport Savom, naročito drveta, postojao je i u doba Sirmijuma, jedne od četiri prestonice Rimskog carstva. Neki trupci ispadali su iz brodova, dok su druga drveta bila vekovima u pesku i šljunku kraj reke, pa su ih elementarne nepogode i erozija odnosile i potapale na dno. Koliko je koje drvo staro za sada može da utvrdi, sa greškom od plus ili minus 60 godina, samo Institut "Ruđer Bošković" u Zagrebu.

- Najstarije koje smo pokušali da izvadimo imalo je oko 8.000 godina, ali ono nije moglo da ostane u komadu, proces raspadanja počeo je pri pokušaju vađenja. Predugo je bilo u mulju, bez kiseonika. Vadimo i kosti mamuta, kamen, gvožđe... Sve što je arheološki vredno, predajemo muzejima u Mitrovici i Rumi, a ostatak obrađujemo, pa nastaju slike, ikone, nameštaj - kaže Pavlović.

Na dnu su, otkriva nam, našli i delove praistorijskih čamaca, od kojih neki tek čekaju da budu izvađeni, ali i delove mostova iz Sirmijuma.

Pre desetak godina otkrili su tako deo srednjovekovnog mosta, za koji se veruje da je podignut u čast Svetog Irineja. Natpis na kamenu sa krstom je na starogrčkom jeziku, a pronašli su ga u gomili klesanog i obrađivanog kamenja, razbacanog po rečnom dnu. Na istom lokalitetu našli su i dosta katanaca, koji bi mogli da ukažu na to da su sa mosta bacani u reku.

Foto V. C. S.

Za vađenje ogromnih komada koriste kamione i specijalne lance, kojima ronioci obavijaju drvo pod vodom.

- Tanin iz hrastovine, u dodiru sa kiseonikom i gvožđem, pretvara se u prirodni konzervans, zato hrastovina, bogata ovom materijom, može tako dugo da opstane pod vodom - objašnjava Marija Vukajlović, kustoskinja Galerije "Lazar Vozarević" i dodaje da, što je drvo tamnije, ono je starije.

Kaže i da je Sremska Mitrovica nekada bila poznata po drvnoj industriji i proizvodnji tanina.

- U vreme Austrougarske, Mitrovica je imala izuzetno razvijenu drvnu industriju, ali i fabriku hemijske industrije u kojoj se tanin posebnim procesima izvlačio iz drveta. Fabrika je osnovana 1885, a u njoj su se proizvodili i katran, špiritus i drugi hemijski elementi. Hrast je dolazio i iz Bosne, Mitrovica je bila nešto poput centra iz kog su tanin i drvna građa išli u Beč i širom carstva. Tanin je bio izuzetnog kvaliteta i na svetskim izložbama fabrika je osvajala medalje. Recimo, zlatne kolajne u Antverpenu 1894. ili Parizu 1900. godine - kaže Vukajlovićeva.

 

Foto V. C. S.

Iz fabrike je nastao i nekada čuveni "Albatros", za proizvodnju letelica sa drvenim krilima. Ove industrije cvetale su do Prvog svetskog rata, kada fabrike gube veliki broj radnika. Nekako opstaju do 30-ih godina prošlog veka, kada ih promene vlasničke strukture marginalizuju na tržištu. Posle Drugog svetskog rata imovina je nacionalizovana i nastala je fabrika "1. novembar".

DOKUMENTI IZ MUTNE VODE

ŽELjA ronilaca iz "Žute foke" je da zaživi njihov projekat ekološko-hidroarheološkog centra, koji bi posećivali arheolozi i gnjurci iz zemlje i sveta. Ronjenje u mutnoj vodi je specifično, a sva otkrića bila bi dokumentovana kroz muzejske postavke, dokumentarne filmove i publikacije.

LEKOVIT

TANIN je biljno jedinjenje koje se, kako objašnjava Vukajlovićeva, koristi u medicinske svrhe, protiv različitih bakterija i gljivica, kao i protivotrov raznim materijama. Ublažava i leči dizenteriju. U industriji kože koristi se za štavljenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja