MOSTOVI SREMA I MAČVE: Na reci Savi, između dve Mitrovice, proleće u punom sjaju (FOTO)

V. MITRIĆ

10. 05. 2022. u 18:06

PREKO Save, kako kaže dečja pesmica, ne idu samo patka, „koja nosi pismo na vrh glave“, idu i patke, i guske, ploveći ali i leteći iznad reke, već i gliseri, brodovi teretnjaci, obični čamci, sa i bez motora.

МОСТОВИ СРЕМА И МАЧВЕ: На реци Сави, између две Митровице, пролеће у пуном сјају (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Reka je, na delu koji spaja Srem i Mačvu, Mačvansku Mitrovicu i Sremsku Mitrovicu, skoro bajkovita. I sama i sa priobaljem i lepo uređenim splavovima, šetalištima, igraonicama.

Bašte na splavovima ovog proleća su oživele. Sa mačvanske strane pogled „puca“ na lepotu središnjeg dela drevne Sremske Mitrovice, podignute na mestu nekadašnjeg Sirmiuma. A ljudi, koji pešačkim mostom prelaze sa obale na obalu, pešice ili biciklom, uživaju, druže se i „mešaju“ najlepše osobine, navike, kulturu tradicije Mačvana i Sremaca, koji su, ne samo vekovne komšije, već i bliski rođaci, prijatelji, kumovi, drage komšije. Mirni, tihi i pristojni deluju kao i mirna, ali velika Sava.

- Sam Bog, ali i ljudi su se potrudili da spoje mostovima dve Mitrovice, shvatajući Andrićeve poruke iz romana o njihovom značaju, poput onog njegovog na Žepi - pričaju Vera i Milomir Brkić, bračni par iz Bačke Palanke, koje smo zatekli kraj reke.

Lozničanin Mileta Janković, rodom iz Ravnaje, kod Krupnja, kaže da je „baš ovaj deo Save divan i za dušu i za telo“. Još je, veli, rano za kupanje, ali brzo će stići sezona.

- Ne vidim ama baš nikakvu prednost mora, a ovde su i cene u lokalima sasvim pristojne - kaže gost iz Vukovog kraja. -Ne čudi me što su se mnoge Rađevke udale i udaju u jednu od dve Mitrovice, koje deluju, na najlepši način, kao jedna.

Lepota je, ističu posetioci, i u mešanju mačvanske i sremske kuhinje, ali i mentaliteta ovdašnjih ljudi, koji otvorenog srca dočekuju goste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!