SRPSKE ŽRTVE VAŽNE SU ZA CELU EVROPU: U Veneciji predstavljena knjiga dr Milovana Pizarija o stradanju naših civila u Velikom ratu

J.S.

12. 05. 2022. u 22:54

NA Filološkom fakultetu Univerziteta u Veneciji, održana je promocija knjige „Na Balkanskom frontu. Rat i zločini protiv civilnog stanovništva u Srbiji 1914 - 1918“ autora dr Milovana Pizarija koju je arhiv Vojvodine u Novom Sadu objavio na italijanskom i srpskom jeziku.

СРПСКЕ ЖРТВЕ ВАЖНЕ СУ ЗА ЦЕЛУ ЕВРОПУ: У Венецији представљена књига др Милована Пизарија о страдању наших цивила у Великом рату

FOTO: Arhiv Vojvodine

Profesor savremene istorije i istorije Istočne Evrope Stefano Petrungaro, koji je organizovao promociju poželeo je dobrodošlicu gostima iz Srbije i publici.

Direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović je podsetio na važnost međunarodne saradnje i na napore Arhiva da pored tradicionalne, arhivističke delatnosti, bude institucija posvećena istraživanju i objavljivanju naučnih radova kako na srpskom, tako na drugim jezicima.

U tom duhu je Arhiv objavio poslednjih godina preko 100 naslova, među kojima tri na italijanskom jeziku, u saradnji sa autorima iz Srbije i Italije. Zatim je Kuzmanović predstavio važna izdanja na srpskom i engleskom jeziku o stradanju Srba u NDH, o deportaciji bačkih Jevreja, o istoriji Vojvodine.Takođe, poklonio je više od o 50 knjiga Univerzitetskoj biblioteci u Veneciji.

Dr Milovan Pizari govorio je o važnosti teme kako za Srbiju tako za Evropu, o arhivskoj građi na kojoj se knjiga temelji i o najvažnijim i najtragičnijim aspektima stradanja civila u Srbiji za vreme Prvog svetskog rata.Kazao je i da se, na žalost, srpska istoriografija još uvek ne bavi dovoljno ovim temama.

FOTO: Arhiv Vojvodine

Na kraju izlaganja razvila se diskusija o kulturi sećanja u Srbiji, o razmerama stradanja srpskog naroda i o budućim potrebnim koracima u istraživanju.

Događaju su, između ostalih, prisustvovale i profesorke Marija Bradaš i Aleksandra Mladenović sa katedre za slovenske jezike Univerziteta u Veneciji.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)