NA SNAZI NARANDŽASTI METEOALARM: Pojačan nivo UV zračenja, stručnjaci apeluju - zaštita je sada obavezna

Novosti onlajn

05. 05. 2022. u 11:20

DO petka je u Srbiji na snazi narandžasti meteo-alarm zbog povećenog nivoa UV zračenja. Iako temperature još nisu previsoke, lekari preporučuju obaveznu zaštitu i da ne budemo dugo na suncu.

НА СНАЗИ НАРАНЏАСТИ МЕТЕОАЛАРМ: Појачан ниво УВ зрачења, стручњаци апелују - заштита је сада обавезна

Foto Ž. Knežević

Skoro polovina gradova u Srbiji do petka će imati pojačani nivo UV zračenja. Vrednosti se kreću između 6 i 7, i to je po međunarodnim standarnima opasna pojava, veoma štetna za kožu.

- Tada mi predlažemo nošenje adekvatne odeće od gustog tkanja, nanošanje zaštitinih krema na fotoeksponirane površine i naravno izbegavanje nepotrebnog izlaganja suncu - savetuje Marina Đorđević, dermatolog Doma zdravlja Niš.

Stručnjaci kažu da intenzitet UV zračenja zavisi od mnogo faktora, a jedan od njih je debljina ozonskog omotača:

- Velika količina korišćenja hloro i fluoro vodonika,narušava taj ozonski omotač i samim tim ljudi su zadnjih decenija uticali da se ozonski omotač u višim slojevima narušava i povećava se opasnost od UV zračenja - objašnjava Zoran Vasiljević, rukovodilac Meteorološke stanice Niš. Lekari podsećaju da UV zračenje ima kumulativni efekat.

- Građani bi trebalo da znaju da je dobra zaštita od sunca, najbolja prevencija raka kože. To je ono što mi kao poruku šaljemo permanentno 365 dana u godini - kaže Marina Đorđević.

Jedna od posledica UV zračenja je melanom, kao najopasnija vrsta raka kože. Od melanoma u Srbiji godišnje oboli oko 650 ljudi. Zato treba biti oprezan.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)