STIŽE DIGITALNI LEKARSKI DOSIJE: Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u službi lakšeg svakodnevnog života

J. Ž. S.

05. 05. 2022. u 09:11

RAZVOJ jedinstvenog elektronskog dosijea o pacijentima, brza dijagnostika bolesti, izbor lekova kroz personalizovanu medicinu, upotreba veštačke inteligencije u dijagnostici retkih bolesti, novih tehnologija u farmaceutskoj industriji, kao i primena ćelijske i genske terapije i razvoj brzorastućih visokotehnoloških kompanija u sektoru zdravstva, glavni su projekti kojima će se ubuduće baviti Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.

СТИЖЕ ДИГИТАЛНИ ЛЕКАРСКИ ДОСИЈЕ: Центар за четврту индустријску револуцију у служби лакшег свакодневног живота

Foto Nikola Skenderija

Prema rečima Jelene Bojović, direktorke Centra, nauka i tehnologija vrlo brzo napreduju, a mi možemo da ih iskoristimo u svakodnevnom životu, tako da nam on bude jednostavniji i lakši.

- Upravo povezivanjem nauke, novih tehnologija, znanja i privrede, moći ćemo da se bolje i efikasnije lečimo, da nam budu dostupni novi inovativni lekovi i aparati, da živimo u zdravijem društvu, zahvaljujući tehnološkim rešenjima za odlaganje otpada ili automatskim meračima zagađenosti vazduha - rekla je Bojovićeva.

Centar je prvi takve vrste u regionu i treći u Evropi, posle Osla i Moskve. Kao prvi korak u sredu su Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, i dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, potpisali Sporazum o korišćenju Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a