OD IZASLANIKA SULTANA DO SI ĐINPINGA: Letnji dvor dinastije Obrenović kraj Smedereva, spreman za inauguraciju predsednika Srbije

Jelena Ilić

01. 05. 2022. u 12:00

LETNjI dvor dinastije Obrenović - vila "Zlatni breg" kroz istoriju, mesto je gde su se odigrali neki od najbitnijih događaja za državu. U odajama bivšeg kraljevskog dvora, održaće se uskoro i jedna od najvažnijih nacionalnih ceremonija - inauguracija predsednika Srbije.

ОД ИЗАСЛАНИКА СУЛТАНА ДО СИ ЂИНПИНГА: Летњи двор династије Обреновић крај Смедерева, спреман за инаугурацију председника Србије

Foto N. Živanović

Kraljevska vila na padini Plavinac iznad Dunava, reprezentativni objekat Vlade Srbije i spomenik kulture, ovih dana užurbano se priprema za doček visokih zvanica, na svečanost inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.

Sličnih svečanosti bilo je kroz istoriju u poslednjem veku, ali se, baš iz ovih odaja, često vodila i državna politika, donošene neke od najbitnijih odluka. Državni poslovi nisu smeli da čekaju ni u vreme kralja Aleksandra, Tita i Slobodana Miloševića, pa su se u vili održavale ministarske sednice.

Među prvim visokim gostima smederevskog dvora bili su izaslanici sultana, paše, begovi, poslanici i delegacije stranih zemalja.

- Prvi su u vilu kročili izaslanici sultana Abdul-Hamida sa svadbenim poklonima za kraljevski par Obrenović. Dolazili su paše, evropski poslanici, generali, ali i šef ruske tajne policije Aleksandar Josipovič Grabo koji je bio posrednik između kralja Aleksandra Obrenovića i ruskog imperatora Nikolaja - priča istoričarka umetnosti, kustos smederevskog muzeja, Snežana Cvetković.

Zabeleženo je da je kralj Aleksandar, prvi put nakon krunisanja, u letnji dvor došao jašući na konju iz Beograda do Smedereva. Kraljica Natalija, posle proglašenja Srbije za kraljevinu, organizovala je za zvanice izlet brodom od Beograda do smederevskog letnjeg dvora.

Ovde su donošeni ukazi o odlikovanjima umnih Srba - Laze Kostića, Stevana Sremca, Milovana Glišića, Jovana Jovanovića Zmaja. Glavni umetnik dvora bio je Branislav Nušić i ovde je priređivao predstave.

Ubrzo po završetku Drugog svetskog rata, novi vlasnik postala je država, a vila dobija ime "Zlatni breg" koje je zadržala do današnjih dana. Najčešći gosti bili su Tito, Draža Marković, Stane Dolanc...

- Josip Broz Tito, doživotni predsednik Jugoslavije, dolazi ovde na odmor u novembru 1953. godine. Među prvim značajnim posetama inostranih zvaničnika, bio je dolazak predsednika Indonezije, Ahmeta Sukarna 1956. godine - navodi kustos Snežana Cvetković.

Uoči Prve konferencije Samita nesvrstanih zemalja u Beogradu 1961. godine, urađena je opsežna rekonstrukcija nekadašnjeg dvora za potrebe reprezentacije Izvršnog veća Socijalističke Republike Srbije.

Rekonstruisana i novoopremljena vila više puta je ugostila bračni par Broz sa najbližim političkim saradnicima.

- Tako je, nakon posete železari 1970. Tito odseo u vili sa predsednikom Skupštine Srbije Dragoslavom Markovićem, predsednikom CK SKS Markom Nikezićem, predsednikom Republičkog izvršnog veća Milenkom Bojanićem, predsednikom Republičke konferencije SSRN-a Dragijem Stamenkovićem i sekretarom CK SK Latinkom Perović. Ovom prilikom

Tito i Sukarno, Foto Muzej

Tito je dobio Povelju prvog počasnog građanina Smedereva.

Poslednji put Tito je bio u vili 1977, tri godine pre smrti.

Poslednja, možda i najvažnija poseta u novijoj istoriji rezidencije, jeste dolazak predsednika NR Kine Si Đinpinga u čiju čast je, nakon obilaska kineske železare, ovde priređen ručak.

Sultan Abudl-Hamid, Foto Arhiva

Si Đinping, Foto AP

PAJA JOVANOVIĆ SPASAO TEPIH

ENTERIJER vile je postavka Istorijskog muzeja Srbije. U prizemlju su salon, trpezarija, kuhinja, a na spratu dva apartmana, radni kabinet. U Salonu su portreti dva srpska kneza, Miloša i Mihaila i dva kralja, Milana i Aleksandra. Vilu krase garniture iz 1780. godine, tepisi s kraja 19. veka iz Azije, ikone iz 18. veka. Najupečatljiviji je radni kabinet kralja Milana, u kome je persijski tepih od 500.000 čvorova kamilje dlake star tri veka. Prilikom povlačenja Nemci su odneli i ovaj tepih, a u odaje Obrenovića vraćen je zahvaljujući slikaru Paji Jovanoviću, koji ga je otkupio na jednoj aukciji u Parizu.

KUPIO MILOŠ

VINOGRAD sa voćnjakom i kućom knez Miloš Obrenović kupio je 1827-1829. godine od turskog spahije, da bi na imanju podigao podrum sa konakom. Knez Mihailo je 1865. godine izgradio letnjikovac, takozvani Salon, kojim započinje uspostavljanje vladarske letnje rezidencije u Smederevu.

Mnoge serije i TV drame snimane u vili, Foto N. Živanović

UTOČIŠTE KRALjEVSKOG PARA

VILA je bila omiljeno i najintimnije mesto kralja Aleksandra i kraljice Drage. Oni su ovde slavili rođendane, prvu godišnjicu braka sa 400 zvanica, krili se od zaverenika. Odavde je u svet otišla vest o kraljičinoj lažnoj trudnoći, a kraljicu je, navodno, u vili pregledao francuski lekar Male za honorar od 6.000 franaka.

KAO 2017.

Tačan datum zvanično nije obelodanjen, ali ima najava da će se inauguracija upriličiti 31. maja. Na ovaj datum, inače, predsednik je inaugurisan i 2017. godine u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)