KUTAK OBRENOVIĆA: U "Adligatu" izložba predmeta i dokumenata posvećenih porodici kralja Milana

V.V.S.

08. 03. 2022. u 15:47

POVODOM sto četrdeset godina od kada je kralj Milan Obrenović proglasio Srbiju za kraljevinu, u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" (u saradnji sa Opštinom Voždovac) reorganizovana je stalna postavka kutka Obrenovića - izložba predmeta i dokumentacije kralja Milana i porodice Obrenović.

КУТАК ОБРЕНОВИЋА: У Адлигату изложба предмета и докумената посвећених породици краља Милана

foto:"Adligat"

U Kutku Obrenovića je originalan nameštaj kraljice Natalije,inače poklon Danice Leko za legat ove stare beogradske porodice. Tu su kraljičin gardarobni orman, toaletni sto i dve stolice koje je kraljica često koristila.Prvi put izložena je prepiska kralja Milana, zapravo uputstva za vladanje namenjena njegovom sinu Aleksandru Obrenoviću. Deo prepiske biće stalno izložen u okviru postavke muzeja na Banjici, dok će deo pisama biti u novom ogranku Adligata koji se planira u Inđiji.

Publici će biti veoma zanimljive i fotografije. Između ostalih, kralja i kraljice snimljene oko 1880. godine na izložbi, kao i fotografija kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović u Niškoj banji šest meseci pre atentata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona