VUČIĆ NA OBELEŽAVANJU DANA SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Svaka reč je suvišna, svaka suza opravdana - Srbija želi mir (VIDEO)

Novosti online

21. 04. 2022. u 11:04 >> 11:42

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić prisustvovao je danas državnoj ceremoniji posvećenoj obeležavanju nacionalnog Dana sećanja Republike Srbije na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma.

ВУЧИЋ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА: Свака реч је сувишна, свака суза оправдана - Србија жели мир (ВИДЕО)

Foto: Instagram

Otkrivena spomen-ploča posvećena žrtvama

Ceremonija je održana na Starom sajmištu, a predsednik Vučić je na Obali jasenovačkih žrtava otkrio spomen-ploču posvećenu žrtvama sistema koncentracionih i logora smrti Nezavisne Države Hrvatske u Jasenovcu.

Vučić položio venac kraj Spomenika žrtvama genocida

Predsednik je položio venac kraj Spomenika žrtvama genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941. do 1945. godine na području tada okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Obraćanje predsednika Vučića

Svedočeći o prirodi zločina nad Jevrejima, Romima i Srbima, predsednik Vučić je podsetio da se i supruga američkog predsednika Eleonora Ruzvelt prisećala da "u zimu 1941-1942. godine ni ona ni njen muž nisu verovali da je to istina, i smatrali su da je to propaganda", i da se, bilo šta da se objavi o tim zločinima u budućnosti, neće verovati.

- Danas, mi imamo dokumentovanih, sa imenom i prezimenom 17.016 nevinih žrtava lagera Zemlin. Suočeni sa nepobitnim dokazima i svedočanstvima preživelih, ne možemo ni mi da verujemo šta se ovde dogodilo, jer sve zvuči kao plod izvitoprene mašte, kao košmar iz kojeg treba da se probudimo. Iz tog košmara našeg, normalnog buđenja nema, jer se taj košmar zove sećanje. Staro sajmište, pored Banjice, je jedini logor koji se nalazi u gradu, za razliku od ostalih gubilišta koje su nacisti krili od građana. U logoru na Sajmištu su primenili svu bezdušnost i bezličnost Aušvica i sladostrašće ubijanja poput onog u Jasenovcu, koji danas i dalje predstavlja najstrašnije gubilište na jugoslovenskom i jedno od najužasnijih na evropskim prostorima - kazao je Vučić.

Foto: Instagram

- Danas, 81. godinu nakon uspostavljanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, kada je među nama sve manje preživelih zatočenika i Beograđana koji su lično posvedočili zastrašujućim scenama sa savskog priobalja, prekrivenog leševima nevinih, važno je što smo tragičan period našeg naroda obeležili imenovanjem dela savskog priobalja. Ovo je mesto ne samo našeg sećanja, već i našeg ponosa i dostojanstva svih građana ove zemlje. U oba svetska rata nismo bili ni tužioci, ni advokati, ni porota ni sudije, ali smo uvek bili žrtve. Pravu stranu istorije smo skupo platili, ali ne novcem, nego milionima života, duša Jevreja, Roma, Srba i pripadnika drugih naroda. Na ovom mestu svaka reč je suvišna i svaka suza opravdana i nedovoljna. Žrtve svih gublišta zaslužuju tihi i skrušeni pijetet i dosledno pamćenje. Ovo mesto dobilo je i memorijalni centar. Naša je obaveza da život nastavimo, to smo dužni našim precima i našoj deci. Ovo tužno mesto, kao i sva naša stratišta, svrstava nas na pravu stranu istorije. Srbija želi mir i život, sebi i drugima. Dužni smo našoj deci mir i stabilnost. Ako ne sanjamo o miru, on se neće ni desiti - rekao je predsednik i dodao da čovečanstvo nema pravo na treći veliki rat, makar ga nazivali samo hladnim.

Foto: Instagram

Vučić je ukazao da gde god da se okrene, čovek sa ovog mesta oko sebe vidi da život buja.

- Naš Beograd, naša Srbija se grade i napreduju. Da imamo ovakav mir zaslužni su i oni koji su ovde stradali. Ovo je dan koji ćemo uvek obeležavati, gde leže žrtve kojih ćemo se uvek sećati. Ovo je mesto našeg sećanja, ponosa i dostojanstva svih građana Srbije - zaključio je predsednik Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna