"UDARCI" BOLE I NA INTERNETU: Ministarstvo prosvete primilo 570 prijava za najteže oblike zlostavljanja

V. C. S.

19. 04. 2022. u 11:00

MINISTARSTVU prosvete prošle godine prijavljeno je 570 situacija trećeg nivoa nasilja - fizičkog zlostavljanja. Kako je potvrđeno "Novostima" u najvećem broju slučajeva zabeleženo je fizičko ili kombinovano - verbalno, psihološko i fizičko zlostavljanje.

УДАРЦИ БОЛЕ И НА ИНТЕРНЕТУ: Министарство просвете примило 570 пријава за најтеже облике злостављања

Foto Shutterstock

- Analiza je pokazala i da se najveći procenat odnosi na prijave vršnjačkog nasilja, koje je primećeno u oko 90 odsto situacija. Znatno je manje slučajeva u kojima su zaposleni bili nasilni nad učenikom, ili situacija u kojima koje dete izvrši nasilnički čin nad zaposlenima u ustanovama obrazovanja i vaspitanja. Pored fizičkog nasilja, koje škole prijavljuju, u toku poslednje dve godine učestalije su prijave vezane za digitalno i porodično nasilje - kažu u Ministarstvu.

Poslednji slučajevi vršnjačkog nasilja zabeleženi su prošle nedelje u Pančevu, blizu srednje Mašinske škole, kada je pretučen učenik A. M., i u dvorištu OŠ "Sveti Sava" u Bačkoj Palanci, gde su dvojica mladića napala učenika osmog razreda D. K. (15) i nožem mu nanelalakše povrede po glavi i rukama.

U Ministarstvu objašnjavaju da je uspostavljen sistem za prevenciju i reagovanje u slučajevima nasilja u školama, a da na pojedinačne situacije reaguju same škole u skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

- Stručna podrška se pruža učenicima, roditeljima i nastavnicima, a za svaku konkretnu situaciju definiše u tzv. Operativnom planu zaštite, koji sadrži mere i aktivnosti koje se preduzimaju u školi. Planom zaštite su predviđene i aktivnosti roditelja koji se uključuju u pojačan vaspitni rad sa đacima - dodaju u ovom resoru.

Naglašavaju i da je vrlo važan vaspitni rad sa svim učesnicima, kako bi se sprečile dalje posledice i osnažili đaci koji su pretrpeli maltretiranje. Po predstavci građana ili nalogu ministra, prosvetna inspekcija može izvršiti nadzor nad postupanjem škole. U slučaju trećeg nivoa nasilja, škola je obavezna da obavesti MUP, lokalni centar za socijalni rad i dom zdravlja.

KOVID PROREDIO I INCIDENTE

TOKOM školske 2020/2021. i 2021/2022. Prosvetna inspekcija Beograda imala je 35 prijava vršnjačkog nasilja među učenicima, po kojima su prosvetni inspektori postupali - kažu u Gradskom sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. Napominju i da su škole radile po izmenjenom režimu rada zbog kovida, odnosno da su đaci provodili manje vremena u školskim klupama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024