VEĆ TESTIRANO 107 BEBA: U Narodnom frontu počeo skrining na mišićnu atrofiju

Tanjug

18. 04. 2022. u 09:29

U GINEKOLOŠKO-AKUŠERSKOJ klinici "Narodni front", najvećem porodilištu u našoj zemlji, počela je primena neonatalnog skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju u vidu jednogodišnjeg pilot projekta, a do sada je testirano 107 beba.

ВЕЋ ТЕСТИРАНО 107 БЕБА: У Народном фронту почео скрининг на мишићну атрофију

GAK "Narodni front" u Beogradu

- Neonatalni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju je počeo pre šest dana, 12. aprila, i do jutros testirano je 107 beba. Obrađeni su uzorci koji su uzeti do petka, zaključno sa četvrtkom prošle nedelje i rezultati svih uzoraka su negativni. Nastavljamo dalje sa testiranjem i ispitivanjem - rekla je za Tanjug doktorka Tamara Šljivančanin Jakovljević, pedijatar GAK „Narodni front”.


Ona je navela da je u informatoru o studiji, koje majke prethodno dobijaju kako bi se jasno informisale šta mogu da očekuju od testiranja, naglašeno da se rezultati testiranja očekuju najkasnije za sedam radnih dana.

- Mi se trudimo da to ipak bude i u kraćem roku, kako bi u slučaju da otkrijemo neku bebu koja ima ovaj problem, efekat terapije bio najefikasniji moguć - rekla je doktorka Šljivančanin Jakovljević.

Ona je dodala da je neonatalni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju za sada na nivou pilot studije i zbog toga je neophodno da prethodno dobiju pristanak majke zato što uzimaju biološki materijal njene bebe, odnosno nekoliko kapi krvi iz pete novorođenčeta.

- Nažalost, postoje pojedine majke koje nisu potpisale saglasnost jer verovatno vlada neko nepoverenje, nesigurnost i strah. Učešće u ovoj studiji je potpuno dobrovoljno, bez izuzetka, i majke mogu da pristanu ili ne pristanu bez ikakvog objašnjenja - dodala je doktorka Šljivančanin Jakovljević.

Ona je ukazala i apelovala da je ovo važan skrining za njihovu decu.

- Ovo radimo iz najbolje moguće namere, a to je da se ova deca što pre otkriju, jer je onda efekat terapije koji će oni primiti u najkraćem mogućem periodu nemerljiv i neprocenjiv, a deca će imati normalan život - rekla je dr Šljivančanin Jakovljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)