U POGONU ALBANSKA LOBI MAŠINERIJA? Neosnovane optužbe o pretnjama Diku Martiju

V. C. S.

12. 04. 2022. u 19:56

NIKO u Srbiji, a posebno srpske bezbednosne službe, nemaju nijedan interes da se bivšem specijalnom izvestiocu Evropske komisije Diku Martiju nešto loše desi, poručio je nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović.

У ПОГОНУ АЛБАНСКА ЛОБИ МАШИНЕРИЈА? Неосноване оптужбе о претњама Дику Мартију

Foto Tanjug

- Očigledno da je sada atmosfera velikih spinovanja i manipulacija, to je jedna od većih gluposti koja je ubačena, ali sada se u Haškom veću vodi sudski postupak za Tačija, Veseljija i ostale egzotične likove sa KiM, gde podaci Dika Martija dosta služe u tim optužnicama - rekao je Čović, komentarišući Martijeve tvrdnje za švajcarske medije da već 16 meseci živi sa policijskom zaštitom, jer mu život ugrožavaju "radikalni elementi srpskih obaveštajnih službi".

Čović misli da iza svega stoji "velika albanska lobi mašinerija", jer "posle Albanije i KiM, najveća koncentracija Albanaca nalazi se u Švajcarskoj."

Situaciju je odmah iskoristio premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je poručio da će kosovske vlasti sarađivati sa Švajcarskom kako bi se bolje informisale oko Martijevih tvrdnji. Dodao je i da su srpski bezbednjaci, navodno, planirali pokušaj napada na Martija da bi on posle okrivio Albance.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković odgovorio je da "ne prođe dan a da kosovski premijer ne iskaže svoju opsesiju Srbijom i lažnim optužbama nastoji da destabilizuje prilike na terenu, pripisujući Beogradu svoje militantne snove i ideje":

- Beograd nikome ne preti, već unapređuje svoje odbrambene vojne kapacitete kao garant mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Na tvrdnje Martija oglasila se i BIA, koja je saopštila Radiju Slobodna Evropa da je 11. aprila uputila pismo Federalnoj obaveštajnoj službi Švajcarske (FIS):

"BIA najoštrije osuđuje i demantuje maliciozne tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva. U ovim teškim vremenima, takve tvrdnje nepravedno nanose nesagledivu štetu Srbiji i ugledu BIA."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)