PRLJAVA KAMPANJA PROTIV SANU I SRBIJE: U Sarajevu, na talasu antiruske histerije, izmišljaju Akademijin "Memorandum 2"

Lj. BEGENIŠIĆ

08. 04. 2022. u 10:00

POLITIČARI u Sarajevu žele da se na talasu antiruske histerije Srbi predstave kao mali Rusi na Balkanu. Vode prljavu kampanju s ciljem da se naša zemlja za sve okrivi, kao devedesetih godina, mada ni tada nismo bili krivi, a kamoli sada. Zbog toga sve češće izgovaraju laž o postojanju "Memoranduma 2".

ПРЉАВА КАМПАЊА ПРОТИВ САНУ И СРБИЈЕ: У Сарајеву, на таласу антируске хистерије, измишљају Академијин Меморандум 2

Foto D. Milovanović

Ovako analitičar Dragoljub Anđelković ocenjuje tvrdnje sarajevskih političara da se politika u Republici Srpskoj vodi po pravilima iz "Memorandumu 2" Srpske akademije nauka i umetnosti.

- Taj papir ne postoji, a i prvi memorandum je bio nezavršen dokument - naglašava Anđelković. - U Sarajevu imaju za cilj da Srbiju uvuku u problem, ali oni nemaju tu moć. Ako Zapad to bude hteo sam će nešto da smisli.

I SANU je oštro demantovala postojanje "Memoranduma 2", uz ocenu da se radi o gnusnoj laži, svesnoj i isplaniranoj.

- Bolesno je citirati nešto što ne postoji, ako se imaju u vidu posledice takvog postupanja - ističu srpski akademici.

A povod za ovu reakciju je pismo ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković koje je pre nekoliko dana poslala na adrese svetskih zvaničnika, u kome je istakla da neki od političkih predstavnika u Republici Srpskoj godinama vode javnu kampanju protiv državnih institucija BiH.

- Ova kampanja je direktna posledica "Memoranduma 2" SANU - istakla je Bisera Turković.

Samo nekoliko meseci ranije ovaj nepostojeći dokument pomenuo je i predsedavajući predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, koji je istakao da je u "Memorandumu 2" navedeno sedam instrukcija po kojima se vodi politika u Republici Srpskoj. On je rekao i da je prvi Memorandum SANU svojevremeno posmatran kao bezazlen papir, a da je, kako je ocenio, bio izuzetno opasan i poguban.

- Mi u BiH dobro pamtimo šta je bio jedan "non-pejper", poput onog SANU, dokument koji je predstavljen kao neobavezujući akademski tekst, da bi se kasnije ispostavilo da je on bio inspiracija za masovne zločine, proterivanja i genocid u Srebrenici. To je nešto što patriote BiH neće više dozvoliti - istakao je Zvizdić.

Zvizdić je pre toga otišao i korak dalje pa je na svom tviter-nalogu napravio poređenje: 1844. "Načertanije", 1941. "Homogena Srbija", 1986. "Memorandum" SANU, 2012. "Memorandum 2", 2021. "Srpski svet".

U Akademiji kažu da je reč o patološkim konstrukcijama koje nemaju nikakve veze u delovanju SANU i koje svaku normalnu osobu navode na stid.

OPASNO IGNORISATI SARAJEVO

U SANU su ranije istakli da navode koji dolaze iz Sarajeva ne treba ignorisati:

- Gledano upravo kroz odgovarajuće iskustvo SANU, bojimo se da preko ovakvih incidenata niko ne sme olako da se prelazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju