SAMO PODRŠKA NATALITET SPASAVA: Da li bi nacionalna penzija za majke sa više dece rešila demografske probleme ili bi stvorila nove?

J. Ž. S.

07. 04. 2022. u 15:46

NATALITET u Srbiji je dugogodišnji problem sa kojim nisu uspele da se izbore mnoge populacione mere. Jedna od onih koja je nedavno izazvala podeljena mišljenja javnosti je inicijativa Saveza samostalnih sindikata Beograda, kojom se predlaže da se majkama sa troje i više dece obezbedi nacionalna penzija. Da li bi se ovakvim potezom povećao broj beba ili bi problem otišao u drugu krajnost - nedostatak novca?

САМО ПОДРШКА НАТАЛИТЕТ СПАСАВА: Да ли би национална пензија за мајке са више деце решила демографске проблеме или би створила нове?

Foto N. Živanović

U roditeljskim udruženjima smatraju da ovo nije najbolje rešenje, dok su mnoge mame podržale predlog, ali čini se, više zbog nerazumevanja predloženog. U SSSB smatraju da bi svaka majka koja rodi troje ili više dece, a pritom ima najmanje 15 godina staža, treba da dobije nacionalnu penziju i to bi po njima bila jedna od stimulativnih mera za smanjenje demografske krize u Srbiji.

Stav sindikata je da trenutni pokušaji države sa jednokratnim davanjima jesu dobri, ali da se ovakvim davanjima pitanje demografije ne može rešavati.

- U ovom trenutku nismo se bavili finansijskim efektima tog zakona, jer smatramo da je to posao države, ali u svakom slučaju se ne radi o velikom broju majki. Iz našeg ugla pitanje demografije danas je na vrhu liste prioriteta i koliko god koštalo u narednom periodu, moramo da idemo u tom pravcu - rekao je Dragan Todorović, predsednik SSSB.

U udruženju roditelja "Centar za mame" smatraju da mame treba stimulisati da rade, ali uz podršku sistema.

- Nije sjajno rešenje uvesti nacionalno primanje samo zato što je žena rodila troje dece - smatra Jovana Ružičić, predsednica udruženja. - Stimulacije za nastavak rada, ali uz neku dodatnu podršku su po meni bolje od nacionalne penzije. To traži mnogo novca iz budžeta i deluje nerealno. Moramo da se zapitamo koji će biti kvalitet života te porodice sa troje dece ako majka ima primanja u visini od tridesetak hiljada dinara.

Prema njenom mišljenju, mamama je mnogo više potrebna podrška u prvih nekoliko godina materinstva nego kasnije, kada deca krenu u osnovnu ili srednju školu jer tada ne postoje razlozi da mama ne radi.

- Od nacionalne penzije potrebnije su mi neke druge stvari - priča Maja T., majka troje dece. - Do ispunjenja uslova koji se trenutno spominju, a to su treće dete i 15 godina radnog staža, prođe dosta vremena, za koje deca budu već velika. Mame se u tim godinama već organizuju na drugačiji način i usklađuju svoje porodične i poslovne obaveze.

CRNOGORCI UVELI, PA SE POKAJALI

Inicijativa o nacionalnoj penziji za mame sa više dece nije nova i o njoj se govori gotovo dve decenije. Primera radi, u Crnoj Gori je uvedena 2016. Tada su zaposlene žene morale da prestanu sa radom i odreknu se prava na penziju, a nezaposlene da prestanu sa traženjem posla. Vrlo brzo se ispostavilo da u budžetu nema dovoljno novca i za samo godinu dana penzija je smanjena na oko 75 odsto od one na koju su majke u početku pristale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća