MAJKE NEĆE DA RIZIKUJU? Manje prijava korisnica naknade za troje i više dece, strahuju od ponovnog ukidanja prava

I. D. STOJADINOVIĆ

09. 03. 2022. u 08:38

CENTRIMA za socijalni rad je od 10. januara do kraja prošle sedmice dostavljeno ukupno 14.575 zahteva bivših korisnica za naknade po osnovu rođenja troje ili više dece, saopštilo je Ministarstvo finansija.

МАЈКЕ НЕЋЕ ДА РИЗИКУЈУ? Мање пријава корисница накнаде за троје и више деце, страхују од поновног укидања права

Foto Privatna arhiva

Značajno manje od broja korisnica koje su pravo na naknadu ranije ostvarile. Razloga za to je, prema rečima Željke Savković, predstavnice majki, više, ali jedan od glavnih je strah od ponovnog oduzimanja prava. Veruje da se na to neće više niko usuditi, ali ako ipak pokuša, Savkovićeva poručuje da će majke pokazati svoju snagu.

Iz ministarstva podsećaju da je sutra poslednji dan za dostavljanje zahteva, a do kraja ove sedmice biće objavljeni podaci o konačnom broju prijava.

- Ostvarivanje prava na naknadu počinje 1. aprila, u skladu sa Zakonom o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više dece. Naknada za april isplaćuje se sredinom maja, kao i ostala prava iz socijalne i dečje zaštite za taj mesec - poručili su iz ministarstva.

Za Savkovićevu je najvažnije da se zakonom o obeštećenju bivših korisnica naknada ispravila velika nepravda majkama koje su "na najprizemnije način prevarene od strane bivše vlasti", ali je ne iznenađuje da je zahtev podneo manji broj majki. Kako kaže, veliki uticaj da se za naknadu prijavi manje žena imalo je to što je već prvog dana stupanja zakona na snagu advokat na jednom mediju majkama poručio da dobro razmisle da li će opet uzeti naknadu, jer postoji mogućnost da Ustavni sud ponovo obori to pravo.

- To je, naravno, pokolebalo majke. Ponovo su naterane na razmišljanje šta da rade, smeju li se usuditi da zarad naknade odustanu od primanja koja imaju. Veliki broj njih je na birou preko kojeg ostvaruje pravo na invalidninu, što je oko 175 evra mesečno. Sada su dovedene u situaciju da, ukoliko uzmu naknadu, a ona bude ukinuta, posle neće imati pravo ni na tih 175 evra - kazala je Savkovićeva za "Novosti".

U dilemi su, kaže, bile i penzionerke, koje nisu bile sigurne da li mogu da obustave penziju, ali da im se ona ne ukine trajno ukoliko uzmu naknade namenjene majkama. Bilo je raznih informacija koje su pokolebale majke.

- Nažalost, neke majke nisu dočekale da im se pravo vrati, preminule su. Neke su ostvarile pravo na penziju, neke su se odlučile ponovo da rade, sada, kada je minimalna zarada veća od naknade, a neke su nasledile penziju od preminulog supruga i odustale od naknade. Ima i onih žena kojima su primanja nešto malo manja od naknade, pa ne žele da rizikuju da li će se pravo na naknade ponovo ukinuti - tvrdi predstavnica majki.

Foto Privatna arhiva

Ipak, veruje da niko više neće ni pomisliti da ukine stečeno pravo.

- Ne ispitivao niko snagu majki! Ako nas dovedu u sitauaciju da ponovo moramo da se pobunimo, i te kako će i sadašnje i buduće vlade i poslanici osetiti pravu snagu majki - poručila je Savkovićeva.

Foto pr-centar

ODUSTALO VIŠE OD 7.000 ŽENA

PREMA podacima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, 22.051 majka imala je pravo na naknadu pre nego što je Ustavni sud oborio to pravo. Od toga 4.672 su penzionerke koje su, umesto penzije, uzele naknadu, 12.870 je žena koje su godinama bile na birou, dok su ostale pre uzimanja naknade bile u radnom odnosu. Prema poslednjim podacima istog resora, do kraja prethodne sedmice za obeštećenje se prijavilo 14.575 bivših korisnica naknada, što znači da je od naknade odustalo više od 7.000 žena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)