NOVOSTI OTKRIVAJU: Ukrajinci i Poljaci sakrivaju sabotere

A. Vojinović

26. 03. 2022. u 10:01

BEZBEDNOSNE službe Poljske i Ukrajine do sada nisu ni prstom mrdnule da spreče sabotere koji su u serijama sa njihove teritorije slali lažne dojave na letovima između Beograda i Moskve, čime je "Er Srbija" trpela znatne troškove.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Украјинци и Пољаци сакривају саботере

Foto: MUP

Ovo za "Novosti" otkriva izvor iz istrage koju naši državni organi vode zbog učestalog maltretiranja putnika i domaćeg avio-prevoznika, koje je poprimilo razmere specijalnog rata, jer je očigledna namera da se ovdašnje vlasti ovim terorom nateraju da prekinu liniju sa ruskom prestonicom. Uz to, u četvrtak po podne je na službeni mejl poslata i anonimna poruka o atentatu na predsednika Aleksandra Vučića.

- Zasada nema naznaka da će ova igra živaca prestati, jer ne postoji nikakva saradnja sa kolegama iz Poljske i Ukrajine. Opet, pravila u bezbednosti avio-saobraćaja su toliko striktna, da bi "Er Srbija" pokušajem da ih izigra rizikovala da ostane bez licence - naveo je naš sagovornik.

Povodom učestalih lažnih dojava o podmetnutim bombama, predsednik Vučić je pre nekoliko dana rekao da iza svega stoje strane obaveštajne službe. Kako su lažne uzbune poprilično uzdrmale polaske ka Rusiji, da bi se izbeglo prinudno sletanje, Vučić je otkrio i da je izveden jedan trik - poletanje je namerno kasnilo pola sata.

Foto MUP

- Oni čekaju da avion poleti, pa moramo da ga vraćamo, i onda su se javili dok je avion još bio na zemlji. Maltretiramo ljude pola sata duže, ali ne moramo da vraćamo avion iz Subotice. Proveramo sve to i sada se naše službe bave time ko je to i ko se pravi pametan. Nažalost, veliki daju sebi za pravo da rade šta žele protiv onih suverenih država koje samostalno donose odluke i ne ponašaju se dovoljno poslušnički.

Za manje od nedelju dana prijavljeno je čak šest lažnih dojava o podmetnutim bombama na letovima "Er Srbije". Prve dve uzbune bile su poslate sa elektronske adrese registrovane u Ukrajini. Treći put policiji je na Aerodromu "Nikola Tesla" nepoznata osoba telefonom prijavila da se u prtljagu jednog putnika nalazi bomba. Kasnije je usledilo i nekoliko novih lažnih uzbuna. Za neke od njih utvrđeno je bilo da su stigle iz Poljske. Na svaku dojavu o bombi avion srpskog prevoznika morao je da se vrati na surčinsku pistu. Posada i putnici su morali da se evakuišu, da bi kontradiverzione ekipe policije mogle da prekontrolišu letelicu.

Foto

Kako je "Er Srbija" trenutno jedina kompanija koja iz Evrope leti za Moskvu, prethodnih dana na društvenim mrežama poveo se i rat protiv našeg prevoznika. Na jednoj od fotografija objavljenih na "Tviteru" prikazan je avion "Er Srbije" kako bombarduje Ukrajinu. Pored oznake "Er Srbija" na engleskom stoji i natpis "Umri, Ukrajino" iz kojeg ispadaju avio-bombe. Na drugoj, takođe, montiranoj fotografiji, pored dve stujardese iza stoji i Hitler sa podignutom rukom i imenom našeg prevoznika uz natpis Nosediving with Russia. Korisnik ove društvene mreže u komentaru je napisao: "Ako zadržite letove ka Rusiji uskoro će to biti jedina destinacija za vaše avione. Prekinite dogovor sa teroristom i pridružite se civilizovanom svetu!"

PILOT IGNjATOVIĆ: IGRA VELIKIH SILA

"ER Srbija" nema problema sa nabavkom rezervnih delova za avione, zbog krize u Ukrajini - kazao je nedavno pilot Stevan Ignjatović navodeći da su svi letovi srpskog avio-prevoznika potpuno bezbedni, jer se odvijaju daleko od ratnih dejstava.

- Sve lažne dojave o bombama u našim letelicama su igra velikih sila, koje žele da poremete naš saobraćaj, relacije sa Rusijom i ruskom kompanijom "Aeroflot" - naveo je Ignjatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...