JAČI SMO OD SVIH BOLESTI: "Novosti" sa ekipom Zdravstvene stanice varošice Ušće u Ibarskoj klisuri

Goran Ćirović

20. 03. 2022. u 08:38

UZ veliku stručnost, znanje, veštinu, profesionalizam, ali i kolegijalne, gotovo porodične odnose i dobru saradnju u svakoj situaciji, ne postoje izazovi i prepreke koje zaposleni u Zdravstvenoj stanici (ZS) varošice Ušće u Ibarskoj klisuri ne mogu da savladaju.

ЈАЧИ СМО ОД СВИХ БОЛЕСТИ: Новости са екипом Здравствене станице варошице Ушће у Ибарској клисури

Foto G. Šljivić

U to su se nebrojano puta uverili meštani ušćanskog, studeničkog i rudnjanskog kraja, kao i reporteri "Novosti", koji su jedno pre podne proveli u ovoj zdravstvenoj ustanovi udaljenoj 52 kilometra od matičnog Doma zdravlja u Kraljevu.

U sklopu ZS Ušće su četiri terenske ambulante u selima Gokčanica, Rudno, Studenica i Mlanča, udaljenim i do 50 kilometara. Na veoma razuđenom ruralnom području koje zauzima trećinu teritorije grada Kraljeva, za primarnu zdravstvenu zaštitu oko 6.000 stanovnika ovog kraja zadužena je ekipa od četvoro lekara, šest medicinskih sestara, stomatologa, stomatološke sestre, četvorice vozača i tri higijeničarke.

- Uz osnovnu delatnost primarne medicinske zaštite, prema potrebi radimo i hitne intervencije, kućne terapije, patronažu i obaveznu noćnu pasivnu i aktivnu pripravnost s obzirom na to da je radno vreme ambulante od 7 do 20 sati. Posle toga, prema rasporedu, u pripravnosti su jedan lekar, medicinska sestra i vozač. Pod našim krovom su i apoteka i laboratorija. Interesantno je da mi pregledamo i decu, imamo ovlašćenja da prepisujemo terapiju za mališane, što inače čini pedijatrija - priča šef ZS Ušće dr Dragoslav Dugalić, specijalista opšte medicine.

Prema njegovim rečima, u uobičajenim okolnostima kroz ZS dnevno prođe oko 100 pacijenata, što ume da bude veliko opterećenje kada radi po jedan lekar u smeni.

- U vreme najjačih talasa virusa korona nismo imali status kovid-ambulante, ali smo bili prvi na udaru obolelih meštana koji su se najpre nama obraćali za pomoć ili savet. Nikoga nismo vratili. U jednom momentu je više od polovine zaposlenih bilo zaraženo i na bolovanju, pa je zbog nedostatka kadrova radila samo ambulanta u Ušću - dodaje dr Dugalić. - Od početka masovne imunizacije protiv kovida 19 redovno obavljamo i vakcinaciju.

Za 33 godine koliko je zaposlen u Zdravstvenoj stanici u svom rodnom mestu, dr Dugalić je uspešno obavio i 13 porođaja.

- To su bili specifični slučajevi kada nije bilo mogućnosti da trudnica na vreme stigne u Kraljevo. Prvi put sam porođaj obavio u drugoj, trećoj godini rada u svojoj ordinaciji, a bilo je slučajeva i u kućnim uslovima, odlazaka po snegu na gotovo nepristupačne lokacije, porođaja pred samom ambulantom, pred mojom kućom, kao i nekoliko u sanitetskom vozilu na putu prema kraljevačkoj bolnici.

U nadležnosti ove zdravstvene stanice je i četrdesetak kilometara Ibarske magistrale, od Bresnika do Lozna, na veoma prometnoj deonici Kraljevo - Raška. Česti saobraćajni udesi zahtevaju punu pripravnost i mobilnost dežurnih lekarskih ekipa.

DIPLOMIRAO U MOSKVI

ROĐENI Ušćanin, dr Dragoslav Dugalić diplomirao je 1989. godine na Prvom medicinskom institutu u Moskvi, a specijalizaciju je obavio u Kragujevcu. Iako je imao brojne ponude za rad u velikim medicinskim centrima, odlučio je da se vrati u svoje rodno mesto i posveti se lečenju ovdašnjih meštana.

- Želeo sad da se vratim među svoje, da tu gde sam potekao i stasao lečim rođake, prijatelje, komšije, meštane neznane i znane. I tako 33 godine. Nisam pogrešio. I moja supruga je lekarka i takođe radi u ovoj Zdravstvenoj stanici - skromno kaže dr Dugalić.

PORODIČNA ATMOSFERA

MLADA doktorka Isidora Savić završila je studije 2020. godine, nakon stažiranja u Opštoj bolnici "Studenica" u Kraljevu nedavno je kao zamena dobila angažman u ZS Ušće.

- Više sam nego zadovoljna, starije kolege su mi u svakom trenutku na raspolaganju. Mnogo mi znači njihova podrška, a posebno mi imponuje porodična atmosfera - kaže dr Savić, koja u Ušće putuje iz rodnog Kraljeva. - Za mene je ovo veliko, dragoceno iskustvo koje će mi mnogo koristiti u nastavku karijere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVIĐENA BRUKA: UEFA vratila Rusiju u takmičenja, ali...