ZA SAMO 100 DANA NIKLA KOVID-BOLNICA: Pogledajte kako izgleda nova moderna zdravstvena ustanova na novosadskom Mišeluku

Zdravko Grumić

08. 08. 2021. u 11:44

OČEKIVANI novi epidemijski talas virusa korona Srbija će dočekati još spremnija kada uskoro na uzvišenju Mišeluk na sremskoj strani Novog Sada bude završen, opremljen i predat na korišćenje novi zdravstveni centar.

ЗА САМО 100 ДАНА НИКЛА КОВИД-БОЛНИЦА: Погледајте како изгледа нова модерна здравствена установа на новосадском Мишелуку

Foto N. Karlić

Reč je o trećoj domaćoj kovid-bolnici za čiju je izgradnju kamen temeljac položio predsednik Republike Aleksandar Vučić, pre samo stotinak dana.

Na izgradnji tog modernog kompleksa, ukupne površine oko 20.000 kvadratnih metara, gde će na raspolaganju biti više od 600 bolničkih ležajeva od kojih je 212 predviđeno za intenzivnu negu, angažovani su radnici pristigli iz svih krajeva Srbije, delom i iz Republike Srpske.

- Uspeli smo da obezbedimo da na gradilištu svaki dan bude od 400 do 450 radnika. Oni rade od ranog jutra do kasne večeri i zahvaljujući, pre svega tom njihovom predanom i posvećenom odnosu prema poslu, koji obavljaju često u vrlo teškim vremenskim uslovima s temperaturama od oko 40 stepeni, sve ide onako kako treba, po planu - kaže za "Novosti", pukovnik dr Slobodan Starčević, načelnik Uprave za infrastrukturu Ministarstva odbrane, kome je ukazano poverenje da vodi taj izuzetno složen državni projekat.

Foto N. Karlić

Foto N. Karlić

 

On napominje da je, zbog neophodnosti izvođenja više od 30 vrsta radova, na izgradnji kovid-bolnice angažovano više domaćih firmi. Redom, radnici i stručnjaci daju svoj pečat u izvođenju radova.

- Imamo ovde dosta mladih inženjera koji su se dokazali i potvrdili da su sposobni da vode najsloženije građevinske projekte.

To nas raduje i pokazuje da Srbija ima ljude sposobne da kvalitetno i u rekordnom roku od četiri meseca izgrade bolnicu po najsavremenijim standardima - ukazuje dr Starčević.

Naš sagovornik ističe i izuzetnu podršku Grada Novog Sada, iz čijeg budžeta je za izgradnju pristupnih saobraćajnica bolnici i ostale komunalne infrastrukture izdvojeno oko 250 miliona dinara.

- Drago mi je da imamo takvu podršku ljudi u Gradu i njihovu posvećenost ovom poduhvatu.

UDARNIČKI Gradilište kovid-bolnice na Mišeluku, Foto N. Karlić

Ovde smo dočekani izvanredno, kao da smo kod svoje kuće. To nas gura napred da budemo još brži i bolji - naglašava pukovnik Starčević.

U protekla malo više od tri meseca efektivnog rada završen je najveći deo građevinskih radova na izgradnji tri velika bolnička objekta (intenzivna i poluintenzivna nega i centralni), a ovih dana se izvode molersko-farbarski, instalaterski, keramičarski i mnogi drugi završni poslovi. Time se stvaraju uslovi da, takođe po planu i u predviđenom roku, bude montirana i puštena u rad sva potrebna oprema, koja se nabavlja "paralelno", tokom izgradnje objekata.

Kako je ranije najavljeno, u novom zdravstvenom centru na Mišeluku biće zbrinjavani isključivo pacijenti oboleli od kovida 19, a kad pandemija prođe, to će, najverovatnije da bude Gradska bolnica, zdravstvena ustanova kakvu Novi Sad nije imao.

Foto MO

ISKUSTVA

U KOORDINACIJI sa Ministarstvom zdravlja, bez čije pomoći ovaj projekat ne bi mogao da bude realizovan, na vreme je krenula i nabavka opreme.

- Ovde smo primenili neka iskustva koja smo imali u izgradnji i opremanju kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, što nam je mnogo pomoglo - ističe pukovnik Starčević.

Foto MO

Vakcinisano 50,2 odsto punoletnih

DIREKTOR Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović izjavio je juče da je u Srbiji protiv virusa korona vakcinisano 50,2 odsto punoletnih građana.

- Ukupno je dato 5.595.000 vakcina protiv virusa korona, 2.865.000 prvih doza i oko 2.730.000 drugih doza vakcina - rekao je on za RTS.

Inače, u poslednja 24 sata prisustvo kovida 19 potvrđeno je kod još 584 osoba, od  ukupno testiranih 9.583, dok je, nažalost, bitku sa ovim virusom izgubilo dvoje ljudi. U bolnicama širom zemlje, 14 pacijenata je na respiratoru.

SADRŽAJ ZA PONOS

BOLNICA na Mišeluku, kojoj će pacijenti moći lako i brzo da priđu, imaće 250 parking-mesta, helidrom, magacin, kotlarnicu, distributivnu kuhinju i druge prateće objekte.

U tri glavna objekta biće smešteni operaciona i sala za porođaje, prostori za transfuziju i dijalizu po dva skenera i rendgen aparata i ostala najsavremenija oprema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!