DEDINJE OBARA SVETSKI REKORD: Danas čak 21 operacija na otvorenom srcu (FOTO/VIDEO)

B. R.

15. 03. 2022. u 11:20

U INSTITUTU za kardiovaskularne bolesti jutros su sve ekipe kardiohirurga, anesteziologa, transfuziologa i drugih službi počele pohod na svetski rekord u kardiohirurgiji - cilj je da za dan urade čak 21 operaciju na otvorenom srcu.

ДЕДИЊЕ ОБАРА СВЕТСКИ РЕКОРД: Данас чак 21 операција на отвореном срцу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Do 11 sati iz operacionog bloka izašlo je osmoro pacijenata posle uspešnih operativnih zahvata, otkrio je profesor dr Milovan Bojić, direktor Instituta za "Novosti":

- Najdraži potpis koji sam ikad stavio na bilo koji papir u životu je ovaj za današnji operativni program na kojem je 21 pacijent - kaže prof. Bojić. - To su sve velike, kompleksne operacije sa otvaranjem grudnog koša i korišćenjem mašina za vantelesnu cirkulaciju. Do sada se sve odvijalo po planu, i očekujemo da ćemo večeras moći i zvanično da objavimo da je pao svetski rekord po broju izvedenih operacija na otvorenom srcu u jednom danu.

Profesor Bojić navodi da je do sada u svetskim kardiohirurškim centrima rađeno najviše do 19 zahvata na srcu, računajući i TAVI proceduru, pri kojoj se za zamenu srčanog zaliska ne otvara grudni koš.

 

- Naše ekipe rade u četiri operacione sale u novoj zgradi Instituta, i u dve sale u staroj - precizira profesor Bojić. - Apsolutno smo u stanju da iznesemo rekord koji smo postavili pred sebe.

BONUS VIDEO: "Novosti" u obilasku nove zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas