SARAJEVO VEĆ SASTAVILO SPISAK NEPOŽELJNIH SRBA? Sprema se zabrana ulaska u BiH za još neke političare i intelektualce iz naše zemlje

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 03. 2022. u 07:00

ZABRANA ulaska u BiH univerzitetskom profesoru iz Beograda Milošu Koviću početak je pojačanog delovanja Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA) prema Srbiji.

САРАЈЕВО ВЕЋ САСТАВИЛО СПИСАК НЕПОЖЕЉНИХ СРБА? Спрема се забрана уласка у БиХ за још неке политичаре и интелектуалце из наше земље

Foto Bljesakinfo

U narednom periodu očekuje se da zabranu ulaska dobije još nekoliko intelektualaca i političara iz Srbije koji budu javno iznosili mišljenja o situaciji u BiH, a koja ne idu u prilog političkom Sarajevu, saznaju "Novosti" iz odlično obaveštenih diplomatskih izvora. Oni dodaju i da OBA već ima spisak nepodobnih srpskih državljana.

- OBA BiH, na čijem čelu je Osman Mehmedagić Osmica, očigledno je ponovo aktivirala akciju "Dubinski prodor Ušće", koja je bila na sceni u drugoj polovini 2016. i imala je za cilj praćenje, prisluškivanje i nadzor intelektualaca i zvaničnika Srbije. Osim prisluškivanja, tada su napravljeni i spiskovi nepodobnih iz Srbije koje nameravaju da proglase personama non grata u BiH - tvrdi izvor "Novosti".

Dževad Galijašević, ekspert za bezbednost, kaže za naš list da je potez OBA i zabrana profesoru Koviću da uđe u BiH antiustavan čin čiji je cilj prekidanje specijalnih i paralelnih veza Srbije i RS.

- Spisak nepodobnih Srba postoji u OBA i sadašnje delovanje je identično operativnim merama iz akcije "Ušće". Očigledno je na sceni pokušaj Sarajeva da precrta prvo srpske intelektualce, a zatim da krene u lov na političare - kaže Galijašević.

Prema njegovim rečima, potezi Mehmedagića, direktora OBA i kadra SDA su lični i nemaju veze sa zakonom.

- Osmica je optužen za kupovinu diplome, priča se i da nema završenu ni srednju školu, a izlazi u javnost i govori o zakonima. On je od OBA napravio kriminalnu organizaciju. Pitanje za Osmicu je i da li je obavestio institucije Srbije o stavljanju na listu nepoželjnih državljana Srbije profesora Kovića - ističe Galijašević.

Sagovornici "Novosti" iz zajedničkih institucija BiH kažu da je OBA već godinama privatizovana od strane SDA i svi operativni zadaci se koordinišu iz centrale ove stranke. Dušanka Majkić, zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost PBiH, kaže da OBA isključivo reaguje po zahtevu SDA, da mehanizmi poput parlamentarne Komisije za nadzor OBA ne funkcionišu jer je na njenom čelu Bošnjak i da čak nije moguće smeniti Mehmedagića i postaviti novog direktor jer bošnjačka politička komponenta na čelu sa SDA to ne dopušta.

Nenad Stevandić, predsedavajući Srpskog kluba u PBiH, kaže da RS mora pronaći odgovor na ovakvo neustavno delovanje OBA, npr. zakon koji će omogućiti da se zabrani ulazak na teritoriju RS ljudima za koje proceni da ugrožavaju međunacionalne odnose.

OSMICA: ON JE JEDAN OD HILjADE!

MEHMEDAGIĆ tvrdi da je zabrana ulaska profesoru Koviću "donesena u skladu sa zakonom", ali i da je ovaj slučaj samo, kako je rekao, "jedan od hiljade".

- Zabrane ulaska su izrečene mnogim ljudima, struka radi u skladu sa zakonom i nije reč ni o čijoj samovolji. Struka je tako rekla - tvrdi Mehmedagić.

STUDENTI OSUDILI SRAMNU ODLUKU

PROFESOR Miloš Ković izjavio je za Srnu da će iskoristiti sva pravna sredstva da se vrati u RS i najavio da će prva onlajn predavanja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu održati krajem marta, a da će kao istoričar nastaviti da se bavi svojim poslom i srpskom istorijom.

Unija studenata RS i Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu najoštrije osuđuju, kako navode, sramnu odluku Obaveštajno-bezbedonosne agencije i Granične policije BiH, kojom je Koviću zabranjen ulazak u BiH. Ističu da je reč o veoma uglednom profesoru koji širom RS govori o istoriji srpskog naroda, što je očigledno zasmetalo nekim strukturama političkog Sarajeva, te su doneli takvo skandalozno rešenje. (M. R.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara