TREĆI ROĐENDAN FONDA ZA NAUKU: Novi program "Identiteti" čuva genetski kod

B.B.

14. 03. 2022. u 15:48

FOND za nauku Srbije pokreće program "Identiteti" u cilju podsticanja razvoja društvenog, kulturnog i nacionalnog identiteta kao dela civilizacijske baštine, najavljeno je na proslavi tri godine od osnivanja.

ТРЕЋИ РОЂЕНДАН ФОНДА ЗА НАУКУ: Нови програм Идентитети чува генетски код

Foto EPA

- Program identiteta je od velikog značaja za sve nas, imajući u vidu posebnost našeg društva i jedinstvo različitosti i sva identitetska pitanja krucijalna za svako društvo - to je naš genetski kod - rekao je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Taj program neće doprineti samo nauci, već će pokazati da je Srbiji stalo da svaki njen član bude vrednovan. Očekujem da će se do 20. maja prijaviti veliki broj projekata.

Ružić je naglasio je da svi možemo biti ponosni na rezultate te institucije koja radom podstiče razvoj mladih i kreativnih načnika i time pokazuje da ulaganje u nauku i obrazovanje doprinosi napretku razvoja celokupnog društva i međunarodnom ugledu države.

- Rad Fonda zapažen je u naučnim, evropskom prostoru, što je između ostalog rezultat članstva u "Science Europe", koje našim naučnicima otvara prostor za širi rad kako bi sa evropskim kolegama mogli da ispunjavaju društvenu misiju i pomeraju granice znanja - rekao je Ružić.

Vršilac dužnost direktora Fonda Milica Đurić Jovičić je istakla da je Fond realizovao pet programa koji obuhvataju 282 projekata i 1.700 istraživača.

- Znali smo da je suština i srž uspešnog fonda nepristrasan rad u svim fazama posebno u selekciji kandidata - navela je ona. - Zato su nam bili potrebni inostrani partneri, tako da Fond danas ima bazu evaluatora iz 60 zemalja. Nauka nije samo potraga za istinom, ona je potraga za svrhom,

Predsednik "Science Europe" Mark Šilc naglasio je da je Fond za nauku Srbije postao važan deo evropske istraživačke zajednice i da se raduju nastavku plodne saradnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024