RAČUNARI UZ DAROVE "NOVOSTI": Kabinet premijerke Ane Brnabić opremio Narodnu biblioteku iz Prištine, još 1999. izmeštenu u Gračanicu

D. Z.

11. 02. 2022. u 17:55

NARODNA biblioteka iz Prištine, sa privremenim sedištem u Gračanici, dobila je informatičku opremu za formiranje računarskog centra i elektronske učionice.

РАЧУНАРИ УЗ ДАРОВЕ НОВОСТИ: Кабинет премијерке Ане Брнабић опремио Народну библиотеку из Приштине, још 1999. измештену у Грачаницу

Foto Privatna arhiva

- Radi se o donaciji iz Kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić. Kompjuterima koji su dostupni i penzionerima, i studentima, opremljeno je i Dečje odeljenje, a korisnicima su na raspolaganju i štampači. To će posebno koristiti ovdašnjim akademcima, za prezentacije naučnih i drugih radova - objašnjava direktorka Biblioteke Brankica Kostić, naglašavajući da su sada opremljeni i za onlajn praćenje seminara i naučnih skupova.

Foto D. Zečević

Kontrolu i obuku zaposlenih u ovoj ustanovi redovno obavlja Narodna biblioteka Srbije...

- Sa isturenim odeljenjima u Čaglavici i u Lapljem Selu, iako smo iz Prištine 1999. izmešteni u Gračanicu, raspolažemo sa ukupno 33.000 naslova. U toku je revizija fonda, a korisnici su već u sistemu COBISS, što je zajednička baza svih bibliotečkih jedinica u Republici Srbiji - ističe Brankica Kostić, ne zaboravljajući da im je minulog novembra, povodom useljavanja u novoizgrađeni prostor, 2.000 knjiga donirala i kompanija "Novosti".

Foto Privatna arhiva

Lane su, saznajemo, imali tek nešto više od 300 korisnika, što je premalo za teritoriju koju "pokrivaju", ali veruju da je mnoge ljubitelje pisane reči omela selidba u novu zgradu... Inače, pored besplatne članarine za brojne kategorije čitalaca, redovno brinu i o Srbima zatočenim u zatvoru visokog rizika, u Grdovcu kod Podujeva, kojima svakog meseca šalju po 30 naslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024