ŠTA NE TREBA DA RADITE NA BENZINSKOJ PUMPI: Izbegavajte ove radnje prilikom točenja goriva

Novosti online

28. 01. 2022. u 23:21

BEZ obzira koliko često sipate gorivo, bezbednost bi trebalo da bude na prvom mestu kada ste na benzinskoj pumpi.

ШТА НЕ ТРЕБА ДА РАДИТЕ НА БЕНЗИНСКОЈ ПУМПИ: Избегавајте ове радње приликом точења горива

Foto Tanjug

Iako su incidenti povezani sa statičkim elektricitetom na benzinskim stanicama neuobičajeni i retki, ipak se događaju.

Međutim, postoje neke stvari koje možete da uradite radi lične i bezbednosti drugih.

Ne ostavljajte motor da radi

Ugasite motor pre sipanja goriva. Takođe, trebalo bi isključiti sve pomoćne 12-voltne izvore napajanja kao što su punjači za telefone i upaljači za cigarete, jer mogu potencijalno da zapale benzin.

Ne vraćajte se odmah u vozilo

Nemojte se odmah vraćati u vozilo nakon sipanja goriva. Mala količina statičkog elektriciteta može da se nakupi i izazove iskru kada dodirnete metal, što bi moglo da bude opasno kada se pomeša sa benzinskim isparenjima.

Ne koristite mobilni

Benzinske pumpe su prometna mesta. Iako verovatno nećete izazvati električnu iskru kada koristite svoj mobilni telefon oko rezervoara za gorivo, trebalo bi da se izbegava upotreba telefona kako biste bili usredsređeni na ono što radite.

Nemojte prepuniti

Većina pumpi za gorivo se automatski isključuje kada je rezervoar pun. Stoga nemojte i dalje da punite da se benzin ne bi prosuo.

Pazite da vam benzin ne dospe na kožu

Ako vam na kožu dospe benzin, operite zahvaćeno područje mlakom vodom i sapunom. Ako vam benzinska para uđe u oči, trebalo bi da ih ispirate vodom iz slavine najmanje 15 minuta i uklonite kontaktna sočiva. Izbegavajte trljanje očiju.

Deca da ostanu u automobilu

Dok sipate gorivo na benzinskoj pumpi, deca bi trebalo da ostanu u automobilu. Ne samo da će ih to držati podalje od otrovnih isparenja, već će i vaša pažnja biti usmerena na ono što radite.

Nemojte da pušite

Nikada nemojte da pušite oko pumpe, niti da koristite upaljače i šibice u blizini.

Koristite ispravan kanister

Prilikom točenja, kanister ostavite na zemlju, a zatim ga prebacite u vozilo. Proverite da li je čep dobro zatvoren, a kanister izvadite iz automobila čim stignete na odredište. Takođe, benzin nikada ne bi smeo da se ostavlja na suncu ili u prtljažniku vozila, preneo je „Jutarnji list“.

BONUS VIDEO - NAŠA SVETINJA, MANASTIR VISOKI DEČANI: Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LEK TRAŽIMO U INOSTRANSTVU: Srbiji je potrebno mnogo više dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija od 10.500 koliko je upisano u registar