OSAMDESET ODSTO STARIH USAMLJENO: Najnovije istraživanje Populacionog fonda UN obuhvatilo i Srbiju

V.C.S.

28. 01. 2022. u 14:28

OSAM od deset starijih ljudi, odnosno 79 odsto, smatra da je umereno ili izuzetno usamljeno, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija i Univerzitetskog koledža u Londonu, sprovedeno sredinom 2021. među osobama starim 65 - 85 godina, u šest zemalja i teritorija istočne Evrope, među kojima su i Srbija, BiH i Albanija.  

ОСАМДЕСЕТ ОДСТО СТАРИХ УСАМЉЕНО: Најновије истраживање Популационог фонда УН обухватило и Србију

FOTO: Arhiva novosti

Pružanje konkretne podrške starijima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, smatraju u UNFPA. Anketa je pokazala da, pored nedostatka konkretne podrške, faktori rizika za usamljenost uključuju i nedostatak društvenih kontakata, nedostatak osobe sa kojom bi se provodilo prijatno vreme i nizak nivo socijalnog samopouzdanja.

Ustanovljena je i određena povezanost između nivoa emocionalne podrške i usamljenosti. Nekoliko drugih faktora rizika je, međutim, samo blago povezano sa usamljenošću: samački život, generalni nivo sreće, obraćanje za pomoć u vezi sa mentalnim zdravljem, poteškoće sa sluhom, nedostatak pozitivne društvene podrške i osećaja bliskosti.

 Ni brojne druge demografske mere nisu bile povezane sa usamljenošću: bračni status, rod, život u urbanim ili ruralnim sredinama, zadovoljstvo finansijskom situacijom, sveukupno zdravstveno stanje, pristup i korišćenje interneta, vrste društvenih aktivnosti pre ili tokom pandemije kovida.

Faktori rizika variraju u zavisnosti od zemlje i teritorije, iako su nivoi usamljenosti bili slični u svih šest zemalja i teritorija pokrivenih istraživanjem.

Istraživanje preporučuje usvajanje nacionalnih politika koje štite prava i dostojanstvo starijih osoba, sa naglaskom na zdravlje i dobrobit, i naglašava potrebu za programskim promenama na lokalnom i nacionalnom nivou. Promene mogu uključivati medicinske kućne posete, volontere/ke u zajednici za pružanje svakodnevne podrške, telefonsku ili virtuelnu medicinsku i socijalnu podršku. Razvijanje ciljanih grupnih aktivnosti, u dnevnim centrima ili sličnim prostorima za zdravo i aktivno starenje, može biti jedan od efikasnih načina za stvaranje i širenje društvenih mreža starijih ljudi i pružanje konkretne podrške.

- Usamljenost predstavlja veliki rizik za fizičko i mentalno zdravlje starijih i podriva napore u promociji zdravog i aktivnog starenja - rekla je Đulija Valeze, direktorka UNFPA za istočnu Evropu i centralnu Aziju. - Ovo istraživanje nam pomaže da bolje razumemo faktore rizika za usamljenost i pronađemo načine kako bismo smanjili učestalost usamljenosti u starijoj dobi.

U istočnoj Evropi stanovništvo ubrzano stari zbog produženog životnog veka, niske stope fertiliteta i visoke stope migracija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda