FALSIFIKATOM STIGLA DO KATEDRE? Posle više afera na FASPER, prijava i protiv prof. dr Nadice Jovanović Simić, zbog neakademskog ponašanja

I. M.

22. 01. 2022. u 11:00

POSLE brojnih nepravilnosti u radu Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER), na koje su ukazali zaposleni na ovom fakultetu i potvrdila ih i prosvetna inspekcija, protiv bivše dekanke Snežane Nikolić podnete su i krivične prijave. Sada postoji sumnja i na neakademsko ponašanje pojedinih profesora, a protiv prof. dr Nadice Jovanović Simić čak i argumenti da je falsifikovala dokumentaciju kojom je birana u zvanje profesora.

ФАЛСИФИКАТОМ СТИГЛА ДО КАТЕДРЕ? После више афера на ФАСПЕР, пријава и против проф. др Надице Јовановић Симић, због неакадемског понашања

Nadica Jovanović Simić

Pojedini zaposleni tvrde da je ona u dokumentaciji koju je priložila za izbor za redovnog profesora navela i rad u naučnom časopisu visokog ranga koji nikad nije objavljen. Na osnovu nepostojeće reference i lažne potvrde da će rad biti objavljen izabrana je za redovnog profesora, a bez nje, tvrde, ne bi ispunjavala uslove.

Prijavu protiv nje Etičkoj komisiji fakulteta podnela je dr Jadranka Otašević, asistent na FASPER-u, koja je ranije i protiv bivše dekanke podnela prijave zbog mobinga i zloupotrebe položaja, na osnovu čega joj je Odbor za profesionalnu etiku UB izrekao meru javne opomene.

- Etičkoj komisiji prijavila sam plagijat u monografiji "Govor i glas" autorki Nadice Jovanović Simić, Mirjane Petrović Lazić i Mirele Duranović, jer monografija obiluje delovima uzetim od drugih autora, koji su doslovce prepisani, nisu pravilno citirani ili nisu citirani uopšte - kaže dr Otašević, za "Novosti". - Prijavom sam obuhvatila i izbor za redovnog profesora dr Nadice Jovanović Simić. Kada je izabrana u zvanje, 2011. godine, u prijavi je navela da joj je prihvaćen za štampu rad u časopisu "Srpski arhiv", što je komisija uvažila kao referencu. Međutim, taj rad nikad nije objavljen, imam i potvrdu "Srpskog arhiva" koja to potvrđuje.

I ovo nije jedino krivotvorenje dokumentacije pomenute profesorke, tvrdi naša sagovornica. Ona navodi da je za redovnog profesora Nadica Jovanović Simić trebalo da bude izabrana još 2008. godine. Tada se prijavila na konkurs, dobila saglasnost na fakultetu, ali ne i Senata UB.

- Senat je utvrdio da su reference navedene u njenoj biografiji netačne - kaže dr Otašević. - Tada je njen izbor stopiran, ali je na volšeban način ostala da radi na fakultetu i da predaje, iako joj je istekao ugovor za vanrednog profesora, a zvanje redovnog nije dobila. Niko ne zna na osnovu kog ugovora i po kojim pravilima je ona mogla da bude u nastavi.

Fakultet za specijalnu edukaciju / Foto Z. Jovanović

Objašnjenje celog slučaja pokušali smo da dobijemo i od prof. Nadice Jovanović Simić, ali do sada nismo dobili odgovore.

- Zbog nepodnošljive situacije na Fakultetu, napustilo nas je pet doktora nauka i nekoliko saradnika, a generator svih problema je Jovanović Simić. Sve ovo mnogo utiče na imidž našeg fakulteta. Dešavalo se i ranije na univerzitetima da se utvrdi poneki plagijat u naučnim radovima, ali ovo je jedinstven slučaj, da je neko sebi u biografiju upisao radove koji nikada nisu ni objavljeni - kažu zaposleni.

INSPEKCIJA POTVRDILA PROPUSTE

PROPUSTE u radu uprave fakulteta uočila je i prosvetna inspekcija, koja je naložila da se oni isprave. Prema tvrdnjama zaposlenih, većina tih zahteva nije ni razmatrana, kao što nisu razmatrane ni preporuke UB, čime je, navode, nova dekanka FASPER-a Marina Radić Šestić nastavila staru praksu svoje prethodnice i na taj način obesmislila rad navedenih institucija. Kako saznajemo, FASPER će uskoro posetiti i finansijska inspekcija, zbog sumnji na neregularnosti u poslovanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar