NAŠEM TRŽIŠTU RADA NEDOSTAJU KADROVI: Oglašeno više radnih mesta, zanatlije sve više na ceni

Novosti online

19. 01. 2022. u 21:18

IZ godine u godinu na našem tržištu rada postoji deficit kadrova, naročito među zanatlijama, ali je zato velika potražnja za IT stručnjacima, pokazuju podaci Infostuda.

НАШЕМ ТРЖИШТУ РАДА НЕДОСТАЈУ КАДРОВИ: Оглашено више радних места, занатлије све више на цени

Foto: G. Šljivić

Preko ovog portala za zapošljavanje prošle godine je oglašeno za 61 odsto više slobodnih radnih mesta nego 2020, što pokazuje da se privreda lane u velikoj meri oporavila od pandemije i doživela porast.

- U godini za nama, oni koji su u potrazi za prvim ili novim zaposlenjem su imali priliku da konkurišu na 67.284 oglasa za poslove koji su raspisali poslodavci. Zabeležen je i rast od šest odsto kada je reč o broju kandidata koji su konkurisali na oglase iz ponude našeg sajta, pa ih je lane bilo 241.636 - navode iz Infostuda.

Najveća potražnja za radnicima bila je u oblastima trgovine, IT, mašinstva, administracije, transporta, a i najviše radnika je tražilo posao u pomenutim sektorima.

Iz Infostuda ističu da je sve manje ugostitelja, pa se najviše tragalo za kuvarima, konobarima, pomoćnim radnicima u kuhinji. Deficitarni su i frizeri, automehaničari, stolari i higijeničari a i magacionera i vožača je manje od broja oglašenih slobodnih radnih mesta za njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZEMLJOTRES U KAČANIKU: Nema materijalne štete