DOKTOR AŠANIN: Među hospitalizovanim pacijentima dominiraju nevakcinisani

Novosti online

17. 01. 2022. u 07:48

DIREKTOR Kliničkog centra Srbije profesor Milika Ašanin govorio je u intervjuu za RTS o uticaju rasta broja novoobolelih na kovid sistem.

ДОКТОР АШАНИН: Међу хоспитализованим пацијентима доминирају невакцинисани

Foto: Printscreen/RTS

- Situacija u Srbiji je teška i pogoršala se u poslednje 2-3 nedelje. Želim da istaknem da je taj porast novozaraženih evidentan i u Beogradu i u poslednjih nedelju dana u prijemno-trijažnim ambulantama domova zdravlja bilo je 51.000 pregleda onih osoba koje su došle sa simptomima respiratornog oboljenja.

- Iz tako velikog broja izašao je veliki broj pozitivnih, negde oko 18.000. Što se tiče hospitalizovanih pacijenata, po bolnicama je bilo negde oko pet posto, svih inficiranih. U kovid bolnici Batajnica na današnji dan mi imamo 444 pacijenta, od čega u jedinici intenzivnog lečenja imamo 47 pacijenata, 30 na respiratoru - kazao je dr Ašanin.

To je uticalo i na povećanje broja pregleda na Infektivnoj klinici.

- Prvo bih istakao da se značajno povećao broj pacijenata u prijemno-trijažnoj ambulanti naše Infektivne klinike. Da podsetim da smo mi u septembru, oktobru imali i do 250 pregleda, pa je broj pregleda pao na nekih 80. Mi sada imamo oko 150 na jučerašnji dan.

Kada je u pitanju Batajnica, iako jeste došlo do povećanja broja pacijenta, to nije uticalo na povećanje onih koji se leče na intenzivnoj nezi.

- Što se tiče hospitalizovanih, tu polako raste broj pacijenata, na današnji dan imamo 86 pacijenata. Što se tiče Batajnice, mi smo povećali broj bolnički lečenih pacijenata za trećinu, ali ono što želim da podvučem da nam se broj bolesnika u jedinici intenzivnog lečenja nije povećavao.

- Među hospitalizovanim pacijentima dominiraju nevakcinisani, ima dosta mlađih ljudi, ali moram da kažem da nije mali broj onih koji su prebolovali, pa čak i onih koji su vakcinisani.

Nije mali broj zaraženih zdravstvenih radnika.

- Mi negde imamo zaraženih oko šest posto. Što nije loše gledajući taj republički prosek, mi znamo da je prosek za Vojvodinu oko osam posto, a za užu Srbiju oko 10 posto. To je dosta veliki broj i dosta utiče na naš proces rada i još uvek sa raspoloživim ljudima uspevamo da pokrijemo sve obaveze.

Kako teku radovi na izgradnji zgrade KCS?

- Klinički centar Srbije biće za diku i ponos celoj Srbiji. Mi smo sada u završnim radovima, nas očekuju i probe na tehničkim blokovima, odmah posle uvodićemo zdravstvene radnike da se upoznaju sa opremom, da se uradi obuka i mi očekujemo da ćemo u toku februara sve to završiti - kaže Ašanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu