DAR ITALIJANA KRASI SVETINJU: Fotografije "Božićnih jaslica" iz Visokih Dečana hit na internetu (FOTO)

D. ZEČEVIĆ

13. 01. 2022. u 13:00

DA italijanski vojnici u sastavu Kfora na Kosovu i Metohiji mnogo poštuju i vole manastir Visoki Dečani, koji je u njihovoj zoni nadležnosti i obezbeđivanja, odavno je poznato.

ДАР ИТАЛИЈАНА КРАСИ СВЕТИЊУ: Фотографије Божићних јаслица из Високих Дечана хит на интернету (ФОТО)

Rad izložen ispred manastirske trpezarije može se videti za božićne praznike, Foto Fejsbuk

Ali, fotografije "Božićnih jaslica" koje je objavio otac Sava, iguman manastira, a koje su napravili italijanski vojnici i poklonili našoj svetinji, juče su postale hit na društvenim mrežama, iako je reč o poklonu od pre nekoliko godina.

Kako je na svom fejsbuk-profilu naveo otac Sava, "Božićne jaslice" su ručni rad italijanskih pripadnika Kfora iz Napulja i krase prostor ispred manastirske trpezarije tokom obeležavanja Božića.

- Ovaj dar manastiru Visoki Dečani, poklonjen pre nekoliko godina, ostao je kao svedočanstvo njihovog iskrenog poštovanja prema ovoj svetinji i draga je uspomena na njihov trud u zaštiti našeg manastira - napiso je iguman Sava i dodao da je posebno zanimljivo da su u prikaz Hristovog rođenja vojnici uneli mnogobrojne detalje, među kojima je i manastir Visoki Dečani.

Rad izložen ispred manastirske trpezarije može se videti za božićne praznike, Foto Fejsbuk

Kako su za "Novosti" objasnili monasi ove srpske svetinje, dar "Božije jaslice" ili "Scena Hristovog rođenja" na italijanskom se zove il presepe, a čitav prikaz koji su poklonili Visokim Dečanima, izrađen je od stiropora dok su figurice unutar njega male, ne duže od prsta.

- U tom "zdanju" širokom oko metar i dugom oko metar i po, nalazi se pregršt zanimljivih i važnih detalja, od Bogorodice i Bogomladenca, preko jaganjaca do mudraca. Bio je tu i vodopad, a osvetljenje smo vremenom zamenili. Osećamo potrebu da kažemo da su italijanski vojnici stalno prisutni na liturgijama - ispričali su nam monasi koji ovaj poklon tretiraju kao veliki simbol poštovanja Napolitanaca koji su bili u sastavu Kfora na KiM.

Rad izložen ispred manastirske trpezarije može se videti za božićne praznike, Foto Fejsbuk

Naglašavaju i da je bezbednost manastira upravo pod komandom Italijana, iako se na samom prilaznom punktu u obezbeđivanju svetinje smenjuju makedonski, hrvatski i slovenački vojnici.

MONAŠENjE I KRŠTENjE

KOLIKO Visoke Dečane smatraju posebnom svetinjom pokazuje i što se jedan Italijan, koji je kao turista obilazio manastir, pre dve godine zamonašio i dobio ime otac Benedikt.

On je i osnovao Humanitarnu organizaciju "Prijatelji Dečana". A, kako su nam potvrdili monasi, uoči Badnjeg dana, jedna Italijanka, Silvija, koja je više godina pomagala srpskom narodu na KiM, krstila se u ovoj svetinji, primivši pravoslavnu veru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista