SPEKTAKULARNA FEŠTA IZ 11.900 STRUJNIH KOLA: Dragan Kuzmanović iz Novog Sada predvodio tim koji je priredio vatromet na Sava promenadi

D. MATOVIĆ

08. 01. 2022. u 10:00

JOŠ se ni u Srbiji, a ni u svetu, nisu slegli utisci i nezaboravne impresije o vatrometu i veličanstvenoj igri svetala na Kuli Beograd na Sava promenadi, odakle je u ponoć 31. decembra poslata zadivljujuća slika, a u jeku su pripreme za novi šou. Kompanija "Beograd na vodi" će u noći između 13. i 14. januara organizovati još jedan senzacionalni vatromet i laserski šou.

СПЕКТАКУЛАРНА ФЕШТА ИЗ 11.900 СТРУЈНИХ КОЛА: Драган Кузмановић из Новог Сада предводио тим који је приредио ватромет на Сава променади

Spektakularni svetlosno-muzički šou u Beogradu na vodi / Foto Magic Effects

Glavni "krivac" za minuli, a i predstojeći svetlosno-muzički događaj je David Kuzmanović, pirotehničar iz Novog Sada, osnivač i direktor firme "Medžik efekts", koja je napravila svetlosnu novogodišnju čaroliju. Njegovo znanje i veštine pomogli su da se Beograd upiše na mapu svetskih metropola prepoznatljivih po senzacionalnim dočecima koji okupljaju desetine hiljada posetilaca. A, kakvu svetlosnu čaroliju pripremaju za srpsku Novu godinu, za "Novosti" kaže:

- Vatromet će biti drugačiji. Možda manjeg intenziteta, ali spektakularan, jedinstven u Srbiji i regionu. Kula Beograd je karakteristična, ali i zahtevna lokacija. Najveći izazov je to što se radi sa same kule, na visini od 168 metara. Zgrada ima 40 spratova, a od 20. do 40. sprata i na krovu smo imali po osam pozicija. Za montažu smo angažovali ozbiljne alpiniste. Nije jednostavno na kuli postaviti sve nosače za vatromet, a da sve bude bezbedno.

I ovoga puta, kao i za novogodišnju noć, pirotehničari "Medžik efektsa" čaroliju pripremaju sa kolegama iz američke kompanije Fireworks by Grucci, koja postoji više od 150 godina i drži 11 Ginisovih rekorda u ovom poslu.

- Amerikanci su dobili ovaj posao, a oni su ga poverili nama. Priprema novogodišnjeg vatrometa je trajala gotovo dva meseca - kaže Kuzmanović. - Dvadesetak pirotehničara iz Amerike i šestoro iz naše firme, učestvovalo je u montaži i kreiranju vatrometa. Mi smo bili zaduženi za logistiku, uvoz robe i pribavljanje dozvola. Sva pirotehnička sredstva koja nisu proizvedena u Srbiji, šalju se u BIA radi provere. Tek kad MUP izda rešenje da mogu da se upotrebe počinjemo da postavljamo. Uvek strepimo kako će vatromet da izgleda, da li će sve patrone ispucati kad stisnemo dugme. Nemamo generalnu probu, možemo samo da izvršimo elektronska testiranja i da se uzdamo u naše softversko iskustvo.

David Kuzmanović i Fil Gruči / Foto Magic Effects

Za 15 godina, koliko je u ovom poslu, Kuzmanović je iskustvo stekao sarađujući sa mnogo stranih i domaćih izvođača. "Medžik efekts" je angažovan za beogradske koncerte Guns N' Roses, "Ajron mejden", zatim za festivale "Egzit", "Lavfest", "Birfest", "Mjuzik vik". Po Srbiji i regionu pratili su Đorđa Balaševića, Lepu Brenu, Željka Joksimovića...

- Često nas angažuju za festivale, ali nikad nismo dobili ovako zahtevan zadatak - priča Kuzmanović. - Ipak, od samog početka smo očekivali da ćemo uspeti. Potrebna je velika koncentracija da ne pogrešimo, da sve bude kako treba, da bude onako kako smo isplanirali. Na Kuli Beograd vatromet je bio isprepleten laserskim zracima i svetlosnim efektima, dok se u ponoć vinuo i sa reke, a refleksije svetala u Savi dopunile su magiju.

Za veličanstveni vatromet, kakav dosad nikad nije viđen kod nas, a ni u ovom delu Evrope, koristi se čak 177 piro-ploča i neverovatnih 11.900 strujnih kola. Ispaljeno je oko 13.000 patrona. Vatromet je osim sa najviše zgrade u regionu, ispaljivan i sa novobeogradske obale, iz osam sistema, sa čak 250 pozicija, uz svetlosnu pratnju 55 moćnih lasera. Da bi se "ukomponovale" sve rakete i na nebu dobila eksplozija boja, težak je zadatak. Potrebno je znati vreme za koje se raketa rasprskava, visinu na kojoj leti, raspored boja. Vizuelno impresivan događaj upotpunila je i muzika, specijalno komponovana za ovu priliku i inspirisana domaćim etno motivima. Zahtevno je bilo da se vatromet usaglasi sa muzikom.

- Bio je to piromuzički vatromet - kaže Kuzmanović. - Muziku smo dobili iz Kompanije "Beograd na vodi", a mi smo pravili vatromet uz svaki takt. Tako će biti i za srpsku Novu godinu, a da li je organizator odabrao da vatromet bude uz kompozicije Željka Joksimovića saznaće svi koji budu došli na plato ispred Kule Beograd.

Deo srpskog i američkog tima / Foto Magic Effects

NAJPRE OBUKA, PA ISPIT U MUP

- JEDAN od mojih dečačkih snova bio je da pravim vatromete - kaže Kuzmanović. - Kako kod nas nema škole za pirotehničare, učio sam u inostranstvu. Tako sam počeo. Dobar pirotehničar mora da voli ono što radi i da bude kreativan. Da bi neko u Srbiji postao majstor za takve stvari, potrebno je da uđe u firmu koja je registrovana za te poslove, a posle obuke očekuje ga ispit u MUP-u za rukovanje eksplozivnim napravama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a