VIRUSOLOG KOJI JE OTKRIO OMIKRON UPOZORAVA: Biće nemoguće izbeći zaražavanje ovim sojem

Novosti onlajn

30. 12. 2021. u 21:33

JUŽNOAFRIČKI virolog Volfgang Prajzer, koji je prvi otkrio varijantu omikrona, upozorio je danas na njenu veoma zaraznu prirodu.

ВИРУСОЛОГ КОЈИ ЈЕ ОТКРИО ОМИКРОН УПОЗОРАВА: Биће немогуће избећи заражавање овим сојем

Foto AP

- Sa ovom varijantom biće gotovo nemoguće izbeći infekciju - rekao je Prajzer za DV.

Virusolog je bio "oprezno optimističan" u pogledu naglog pada broja slučajeva u Južnoj Africi, jednoj od zemalja koje su prve bile pogođene novom varijantom.

- Možda je omikron malo manje virulentan od prethodnih sojeva. Ali i dalje vidimo pacijente koji umiru zbog njega - rekao je Prajzer.

"Kovid još nije postao virus prehlade"

Omikron je prvi put zabeležen u novembru u Južnoj Africi i od tada se brzo proširio širom sveta, uzrokujući rekordan broj novih infekcija u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Francusku, gde je dnevno zaraženih premašilo 200.000.

Iako prvi izveštaji sugerišu da omikron može imati blaže simptome od prethodnih sojeva kovida 19, stručnjaci upozoravaju da bi povećanje broja slučajeva moglo dovesti do preopterećenja zdravstvenih sistema.

- Kovid još nije postao virus prehlade. Možda se stvari kreću u tom pravcu, to bi bila dobra vest. Ali loša vest je da će biti gotovo nemoguće izbeći zarazu ovom varijantom - rekao je Prajzer.

- Videli smo koliko se brzo širi broj novih slučajeva i koliko brzo raste. Moguće je da će većina stanovništva biti zaražena omikronom u narednih nekoliko meseci - dodao je on.

Manje hospitalizacija

Prajzer navodi da je u Južnoj Africi, kao i sada u Evropi i SAD, nakon pojave omikrona došlo do naglog porasta broja obolelih, ali da to nije bilo praćeno podjednakim porastom hospitalizacija.

- Zabrinuli smo se da ćemo oko praznika, s obzirom na to da je to počelo krajem novembra, imati rekordan broj teških slučajeva u bolnici. Na sreću, broj novoobolelih opada i stopa hospitalizacije značajno zaostaje - rekao je virusolog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna