"SITUACIJA JE I DALJE NESTABILNA" Dr Ašanin otkrio kolika je mogućnost da se zarazite omikronom ako ste preležali koronu

Novosti online

28. 12. 2021. u 09:04

CEO svet priča o omikronu, novom soju korone koji je za kratko vreme registrovan u više od 100 država širom sveta, a u nekim je već postao i dominantan.

СИТУАЦИЈА ЈЕ И ДАЉЕ НЕСТАБИЛНА Др Ашанин открио колика је могућност да се заразите омикроном ако сте прележали корону

Foto: Jutjub/Novo jutro/Profimedia

 Stručnjaci kažu da izaziva lakše kliničke slike, drugačije simptome od prethodnih varijanti, ali da je mnogo zarazniji.

Između ostalog, omikron soj ima "sposobnost" da zarazi i one koji su već preležali kovid, a koliki je rizik za to, u Jutarnjem dnevniku RTS-a otkrio je dr Milika Ašanin.

- Stručnjaci stalno podvlače da je situacija nestabilna, moramo da pratimo šta se dešava u regionu, šta u drugim zemljama. Recimo, delta soj je dominirao u Americi, gotovo 100 odsto zaraženih imalo je delta soj, a onda za dve nedelje omikron soj bio je prisutan kod tri četvrtine zaraženih. Moramo voditi računa, pripremati se za svaki mogući scenario, omikron soj definitivno prodire, vrlo lako se ljudi zaražavaju, čak i oni koji su prebolovali imaju rizik od 40 odsto da se zaraze ovim sojem. Moramo biti spremni da u malom vremenskom periodu zbrinemo veliki broj zaraženih - upozorio je doktor, pa prokomentarisao trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji.

- Situacija je povoljnija, ali i dalje nestabilna, vrlo krhka, može lako da se pokvari. Imamo jedan trend pada novozaraženih, ali proteklih dana mi imamo jedan porast prijavljenih novozaraženih pacijenata, pa čak i porast prijema u našim kovid bolnicama. U Batajnici trenutno ima 350 pacijenata, od čega su 44 pacijenta na jedinici intenzivnog lečenja, 25 je intubirano.

(RTS)

BONUS VIDEO - Tamara Bakić: Manekenka koja je obeležila jednu eru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDELJAK 26. SEPTMBAR: Pretežno oblačno, sa kišom, očekuju nas i pljuskovi