VIRUSOLOG TANJA JOVANOVIĆ: Porodica zaražena omikronom je dobro, Krizni štab će razmatati dodatne mere

Tanjug

23. 12. 2021. u 23:52

VIRUSOLOG Tanja Jovanović izjavila je danas da je epidemijska situacija u našoj zemlji bolja, ali nestabilna.

ВИРУСОЛОГ ТАЊА ЈОВАНОВИЋ: Породица заражена омикроном је добро, Кризни штаб ће разматати додатне мере

FOTO: Printskrin/ RTS

Ona je za RTS rekla da su već nekoliko nedelja očekivali da ćemo potvrditi prisustvo omikrona, jer su zemlje u našem susedstvu potvrdile prisustvo nove varijante virusa. Omikron je potvrđen kod četvoročlane porodice koja je turistički boravila u Africi, a zatim doputovala u Beograd gde su na aerodromu testirani i njihov PSR nalaz je bio negativan.

- S obzirom da su došli iz regiona gde je otkriveno prisustvo nove varijante, morali su da budu u karantinu i povremeno su testirani PSR testom, te je sledeći uzorak je bio pozitivan - rekla je profesorka Jovanović.

Dodala je da je žena imala odgovarajuće simptome, da je hospitalizovana u Infektivnoj klinici i da je njen uzorak stigao u laboratoriju. Jovanović je potvrdila da svi članovi porodice imaju omikron, ali da su dobro.

Kad je reč o epidemijskoj situaciji u zemlji, rekla je da je ona bolja, ali i dalje nestabilna, napominjući da dolaze praznici te da se očekuje da će to biti veliki epidemiološki rizik. Zbog toga je poručila da je važno da se svi pridžavaju mera, da nose maske i održavaju fizičku distancu.

- Verovatno ćemo na sednicama Kriznog štaba utvrditi još neke nove dodatne mere da bi se sprečilo širenje virusa. Mislim na proširenje trajanja kovid propusnica, ograničenje broja osoba koje mogu da budu u zatvorenom ili na otvorenom. Sledeće nedelje imamo sednicu, videćemo koje će se mere predložiti - rekla je Jovanović.

Foto: Printskrin RTS

Dodala je da omikron ima veliki broj mutacija, više od 50, da je 30 u delu virusa koji mu omogućava komunikaciju s čovekom, da ga inficira i razmnoži se u ćeliji, te da je došlo do povećane infektivnosti virusa.

- On se mnogo intenzivnije razmnožava, veća količina virusa se putem sekreta izbacuje u spoljnu sredinu, što znači veću transmisiju, brže se širi nego delta, pet puta se brže širi od delte - kazala je Jovanović.

Prema njenim rečima, svet je uplašen, svi pooštravaju mere da zaustave širenje virusa.

- Protivrečne su informacije o virusu, najverovatnije neće izazivati tešku kliničku sliku, globalno gledano mnogo je ljudi vakcinisano, mnogi su preležali kovid 19 i moguće je da je sam imunitet koji je na taj način stican uticao na nešto blažu kliničku sliku - kaže ona.

Ističe da nas vakcine štite od srednje teških i teških formi bolesti, te napominje da je došlo do proboja imuniteta, pa i oni koji su preležali infekciju i osobe koje su vakcinisane mogu da se inficiraju, ali ne mogu da razviju tešku formu bolesti.

- Apel da se vakcinišemo - za osobe koje se nisu odlučile, a za one koje su kompletno vakcinisane da se odluče za buster dozu da se jačim imuniteteom nadomesti nesavršenost koja postoji između prethodne i ove nove varijante virusa - rekla je Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a